Després d’11 anys de mandat de Maria Assumpció Vilà, la Sindicatura de Greuges de Barcelona viu un procés d’elecció de síndic per als anys vinents. Enmig d’aquest període s’ha celebrat el debat, emès a betevé, entre els vuit candidats que s’han presentat per rellevar Vilà com a síndica. La cita televisada ha permès als aspirants compartir els seus projectes abans que els barcelonins i les entitats de la ciutat donin suport a la millor candidatura al web de participació ciutadana decidim.barcelona, votació activa fins al 19 de maig.
Les propostes dels candidats han estat des d’una major proximitat amb el veïnat fins a fer més conegudes públicament l’existència i la funció de la Sindicatura i més agilitat i digitalització en els tràmits, entre d’altres.
Inici de mandat en plena pandèmia
La pandèmia pel coronavirus ha marcat l’inici del debat, amb intervencions dels candidats focalitzades en les conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària i a com fer-hi front. Els vuit candidats han coincidit a dir que cal millorar l’acompanyament a la ciutadania per garantir-ne els drets. La vicepresidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, la catedràtica Isabel Alonso, ha fet èmfasi en la situació de la gent gran: “Hem de parlar d’un altre model residencial“. Per la seva banda, l’exportaveu de la USTEC-STEs Rosa Cañadell recorda que “la covid sí que entén de classe” i aposta per reforçar el servei públic. David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, ha apostat per “reivindicar el relat dels drets humans de proximitat”.
Ricard de la Rosa, màster en Agents d’Igualtat d’Oportunitats i en Dret de Família, creu que la pandèmia ha fet “trasbalsar” la prestació de serveis de l’Ajuntament i que el ciutadà està “cada cop més sol” davant de les institucions. En una línia similar s’ha pronunciat el president de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Joan Giró, tot assegurant que la Sindicatura de Greuges ha de ser “l’instrument per a la reconstrucció social i econòmica” de la ciutat. L’educador social Rafel López creu que la crisi sanitària ha posat de manifest “la vulnerabilitat” que, a parer seu, tenien tant l’Ajuntament com l’àmbit privat.
En la seva primera intervenció, l’arquitecta experta en urbanisme de gènere Zaida Muxí considera que cal un “replantejament del model de creixement, del model de vida” de la ciutat, mentre que l’exregidor socialista Ramon Nicolau lamenta que bona part de la ciutadania no conegui l’existència i la funció de la Síndica de Greuges.
Les propostes dels candidats
Si bé durant el debat hi ha hagut lloc per a les valoracions de la situació econòmica i social actuals i l’anàlisi de les deficiències de la institució, els aspirants a la Sindicatura de Greuges també han posat sobre el paper propostes concretes per convèncer que la seva candidatura és la millor per assumir la responsabilitat durant els propers anys.
Aquests són alguns dels plantejaments fets pels candidats durant el debat (ordenats per ordre alfabètic del primer cognom):
Isabel Alonso
- Campanya informativa dels drets de les persones per poder exercir-los
- Tasca de prevenció abans de la implantació de polítiques municipals per evitar problemàtiques
- Més comunicació als mitjans públics sobre què fa la Síndica
David Bondia
- Millor disseny de la tramitació de les queixes
- Digitalització de la institució i els seus tràmits
- Millora del component d’autoritat de la Sindicatura
Rosa Cañadell
- Assimilar la figura de la Síndica a la del Defensor del Poble fent-la “més popular”
- Garantir el dret a l’habitatge dels barcelonins amb dificultats
- Proposar la construcció de centres educatius públics a Barcelona
Ricard de la Rosa
- Més agilitat per a una resposta ràpida en les actuacions de la Sindicatura
- Impulsar la mediació per resoldre conflictes entre la ciutadania i l’Administració
- Ajuda personal per garantir que tothom pugui presentar queixes, també aquells que no saben escriure i no saben expressar-se en català o castellà
Jordi Giró
- Impulsar una auditoria per fer un seguiment dels ajuts municipals a veïns, autònoms, comerciants i restauradors
- Fer més entenedores les respostes de la Sindicatura a la ciutadania
- Proposar a l’Ajuntament la revisió de les taxes municipals als joves i la gent gran
Rafel López
- Garantir la presència del síndic als districtes de forma continuada
- Major paper de la Sindicatura de Barcelona en el fòrum de defensors locals de Catalunya
- Vetllar perquè les polítiques “arribin al màxim de persones de la ciutat”
Zaida Muxí
- Incrementar el diàleg amb la ciutadania i l’Administració pública
- Trepitjar més els barris de Barcelona
- Millor acompanyament de les dones precaritzades, migrants i racialitzades
Ramon Nicolau
- Incrementar les actuacions d’ofici de la Sindicatura
- Presència als consells de barri i al consell de ciutat
- Evitar grans campanyes informatives i garantir el boca-orella entre entitats i veïns