L’Hospital de Barcelona ha publicat els resultats del primer estudi mundial sobre el seguiment a llarg termini de pacients que han sobreviscut al coronavirus. Segons aquest estudi, en què han participat uns 300 malalts, el 78 % dels pacients encara presenten símptomes de la malaltia 45 dies després d’haver rebut l’alta hospitalària i el 50 % set mesos després.

Els símptomes que pateixen aquests pacients són majoritàriament astènia —sensació general de fatiga— i dispnea —dificultat respiratòria—-. Set mesos després també s’observen un 49 % de pacients amb trastorns psicològics com a conseqüència d’haver patit la malaltia.

L’equip mèdic de l’Hospital de Barcelona va considerar que era interessant elaborar un estudi sobre les conseqüències de la malaltia a llarg termini perquè la majoria d’investigacions se centren només en la fase aguda. Per això, van posar en marxa una consulta postcovid que els ha permès fer seguiment dels pacients que ja els havien donat l’alta.

El seguiment ha inclòs valoració clínica dels pacients, estudi radiològic i analítica de sang de tots els pacients que hi han participat. Així, han pogut analitzar tant la persistència de símptomes com les seqüeles clíniques.

Després d’aquests primers resultats, els investigadors conclouen que és necessari fer un seguiment a llarg termini dels pacients a causa de la persistència dels símptomes. A més, esperen que l’estudi també els serveixi per identificar quins factors podrien estar associats a la persistència dels símptomes.