(ACN) Aquest dilluns, personal mèdic del Departament de Salut ha començat a vacunar amb dosis de Moderna els guàrdies civils i policies nacionals destacats a Catalunya, després que així ho dictaminés el TSJC arran d’una denúncia dels sindicats Jupol i Jucil. Tanmateix, els dos sindicats consideren que és un “èxit rotund”, però no una victòria total, i han afirmat que temen haver de tornar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reclamar que els posin la segona dosi de la vacuna. “Esperem que no sigui només un caramel perquè callem”, ha afirmat el portaveu de Jupol, Pablo Pérez.

“És una llàstima que hàgim d’acudir a instàncies judicials per ser vacunats”, ha afirmat Pérez, que s’ha mostrat “agraït” al TSJC mentre ha dit que el govern de la Generalitat els té abandonats i els ministeris de l’Interior i de Sanitat miren cap a una altra banda.

“Un total descontrol”

La vacunació a la demarcació de Barcelona s’està fent a la comissaria de la policia de la Zona Franca, tal com es va anunciar fa uns dies. Des d’allà, els dos sindicats han assegurat que hi ha “un total descontrol” en la gestió que s’està fent, ja que, segons expliquen, hi ha agents que estaven de vacances o permisos i que han de tornar per vacunar-se durant els propers 10 dies, termini que va marcar el TSJC per dur a terme aquesta vacunació. “S’ha generat un total despropòsit, molts es quedaran sense vacunar perquè estan en altres províncies i no hi arribaran a temps”, diu Marcos Veira, de Jupol.

Els sindicats afirmen que no disposen de les xifres d’agents que es vacunaran en els propers dies, perquè les llistes “s’han de refer dia a dia, hi ha gent que abans no ho volia i ara sí, que ara està de vacances, és complicat”, ha exposat la secretària regional de Jucil, Milagros Cívico. Ara els sindicats confien a poder arribar aviat al 80 % d’agents vacunats.

Equiparar percentatges de vacunació

Aquesta xifra és rellevant, ja que l’ordre del TSJC es basa a aconseguir una equiparació d’immunització entre aquests dos cossos policials i els Mossos i policies locals. El TSJC ha determinat la proporció a partir d’un informe de Salut que fixa que el 22 d’abril s’havien vacunat el 80,3 % dels mossos, el 71,2 % dels agents de policia local i el 79,1 % dels de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Per la seva banda, el percentatge en la Policia Nacional era del 9,9 % i a la Guàrdia Civil, del 6,3 %.

Segons la Generalitat les diferències es devien a la manca del cens del col·lectiu policial espanyol a Catalunya, i en cap cas hi havia hagut discriminació ni politització en la gestió de la vacunació, que, en el cas de Mossos i cossos locals, es va fer al febrer amb AstraZeneca als menors de 55 anys. En aquest sentit, des de Jucil, Milagros Cívico s’ha mostrat “en total desacord” amb els arguments de la Generalitat.