Fanals oxidats, brutícia a les façanes i pudors. Això és el que generen els pixats dels gossos a la via pública. Davant aquesta problemàtica l’Ajuntament de Barcelona aposta perquè els agents cívics que fan ruta per la ciutat recomanin als propietaris de gossos regar l’orina amb aigua. De moment, es tracta d’un consell i no es plantegen sancionar els propietaris que no ho compleixin. Això sí,  recomanen que es faci ara durant l’època d’estiu perquè és quan es produeixen més pudors.

La Guàrdia Urbana sí que posa sancions si l’animal orina en espais en què està prohibit, com els edificis públics. Al districte de Sant Andreu, de fet, els equipaments municipals distribueixen ampolles d’aigua per facilitar que els propietaris vagin incorporant aquest hàbit a la seva rutina.

Experiències en altres municipis de l’àrea metropolitana

A Mataró, en canvi, han optat per multar els propietaris que no tirin aigua als orins, sancions de 750 euros. Una mesura que han posat en marxa des del consistori mataroní perquè expliquen que s’han gastat 267.000 euros en reparació de fanals. D’altres ciutats, com Terrassa, en què també estan preocupats pels orins de gos al carrer, posaran en marxa una campanya de sensibilització amb cartells al carrer i amb informació sobre els efectes que comporta l’orina a la via pública.

Asseguren que els pixats redueixen a un terç la vida útil del mobiliari urbà, com ara les papereres o senyals de trànsit, entre d’altres. A més, també té conseqüències en l’arbrat, perquè un arbre que pot viure 100 anys, l’orina podria matar-lo en només cinc.

Des de la Fundació FAADA, una entitat de defensa dels animals, valoren positivament la recomanació perquè suposen bones pràctiques del propietari i perquè fomenten la bona convivència. Consideren, però, que les sancions són molt elevades.