Es deixen portar pel corrent del riu de la mateixa manera que ho ha fet el poble gitano. Un poble històricament nòmada i que ara fa mil anys va començar el seu èxode. El reconeixement oficial del poble romaní va començar fa més de 40 anys i avui, els més de 80.000 gitanos que viuen a Catalunya, lluiten principalment per la integració. Una de les fites importants que avui se celebren són els símbols culturals que el poble gitano va aconseguir fixar al Congrés Internacional, com la bandera o l'himne. Pel que fa al seu idioma, el romanó, encara queda molt camí per fer. L'encesa d'espelmes al riu Besòs commemora la història de violència que ha patit el poble romaní. En especial, els més 500.000 gitanos que van morir en l'holocaust nazi. Les celebracions del Dia Mundial del Poble Gitano van començar dimarts i finalitzaran aquesta nit a dos quarts de nou a les fonts de Montjuïc amb l'himne del poble gitano. Us ha informat des del riu Besòs, Marc Bermejo.

La Cerimònia del Riu és un dels actes més importants i simbòlics d’aquest dia. Els gitanos de tot el món es reuneixen als rius per fer l’ofrena floral. La comunitat gitana de Barcelona es troba al riu Besòs. Les dones llancen pètals de flors a l’aigua per recordar l’èxode que ha viscut el poble zíngar durant segles. Els homes, en canvi, posen espelmes al riu per homenatjar els gitanos vítimes d’atacs racistes i el mig milió de gitanos que van morir en l’holocaust nazi, que va ser l’última gran persecució contra aquest col·lectiu. De fet, els gitanos han patit persecucions al llarg de la història.

A les 20.30 h, la Font Màgica de Montjuïc entonarà l’Himne Internacional Gitano, ‘Gelem Gelem’, amb un espectacle d’aigua i color. La celebració d’aquesta diada va començar el 3 d’abril amb una jornada de salut a l’Hospital del Mar. El Parlament també va commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano amb una trobada amb la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya. La comunitat gitana va organitzar diversos tallers al Moll de la Barceloneta per donar a conèixer la seva cultura.

No hi ha xifres oficials sobre la població gitana, però es calcula que en formen part entre 12 i 15 milions de persones arreu del món. La majoria de gitanos viuen a Europa. Històricament, s’ha situat l’origen del poble zíngar a l’Índia. El primer èxode d’aquest col·lectiu els va portar als Balcans. Posteriorment, es van desplaçar fins l’Europa central i occidental. Per tant, el poble gitano és nòmada.

8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano

El 8 d’abril de 1971 és una efemèride assenyalada per a la comunitat gitana perquè es va celebrar a Londres el Primer Congrés Internacional del Poble Gitano. S’hi van establir les bases de la identitat d’aquest col·lectiu: el Dia Internacional del Poble Gitano, la bandera, l’himne i el romanès com a llengua oficial.