Des de fa quasi dues dècades, els volts del 20 de juny estan marcats en vermell al calendari per commemorar el Dia Mundial de les persones refugiades. La data ha agafat encara més pes en l’últim lustre, en què la crisi de refugiats ha impactat més directament a Europa. A Barcelona, la ciutadania pot prendre’n consciència amb les desenes d’activitats que s’hi celebren durant tota la setmana.
El punt més fort és aquest diumenge, al Parc Fluvial del Besòs, en què els ajuntaments de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet coorganitzen una diada especial. Són activitats enfocades al públic familiar, especialment durant al matí. Tallers, jocs, concerts i xerrades organitzades per entitats que treballen en defensa dels drets de les persones refugiades i que volen reivindicar la ciutat com a espai d’acollida. La jornada té un objectiu integrador i està enfocada, precisament, als usuaris de les associacions: perquè s’hi apropin i celebrin la jornada juntament amb els veïns de Barcelona i Santa Coloma, per enfortir les relacions.
La celebració es fa en to festiu, per celebrar el dret al refugi però també per homenatjar les persones que han hagut d’acollir-se a aquest dret. La tria de l’espai també té una imatge simbòlica: Barcelona i Santa Coloma entenen la llera del riu “com a costura i no com a frontera” entre els dos municipis.
El Dia Mundial de les Persones Refugiades se celebra el 20 de juny arreu del món des de l’any 2001, quan Nacions Unides va instaurar aquesta jornada amb l’objectiu de treure de l’oblit la situació que viuen milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides.