Partidaris i detractors de la investidura d’Ada Colau, unes 2.300 persones segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume per seguir el ple de constitució del nou Ajuntament. S’hi ha vist un ambient molt diferent del de fa quatre anys, quan Colau es va endur un bany de masses. Aquesta vegada, molts dels concentrats han fet sentir amb crits i xiulets la seva disconformitat amb el pacte entre els comuns i el PSC i els vots de Valls. Un dels càntics més sentits ha estat “Colau és un frau”.

En menor nombre, però també força sorollosos, situats a l’extrem més proper a la pantalla gegant que s’ha instal·lat per seguir el ple, s’hi han concentrat els defensors d’Ada Colau. Han aplaudit amb entusiasme el moment en què s’ha constatat amb el recompte de vots que repetiria quatre anys més com a alcaldessa.

Malgrat que no han anat a més, hi ha hagut alguns moments puntuals de tensió i enfrontaments dialèctics entre independentistes i els partidaris de Colau. La plaça ha seguit els discursos dels diferents grups amb diversitat de reaccions. Hi ha hagut aplaudiments durant el discurs de Joaquim Forn i bona part de la plaça s’ha tombat d’esquena quan ho feia Manuel Valls.

Més enllà de la divisió d’opinions sobre la investidura de Colau, la plaça de Sant Jaume ha esdevingut un homenatge a Joaquim Forn, que tornava per un dia al consistori amb permís del Tribunal Suprem. Centenars de concentrats, convocats per l’ANC, han lluït fotografies de Forn i han clamat per la seva llibertat i absolució.

La plaça dividida s’ha fet palesa encara més quan els regidors, amb Colau al capdavant, han creuat Sant Jaume per dirigir-se a la trobada protocolària amb el president de la Generalitat. Els independentistes han escridassat l’alcaldessa i, fins i tot, s’ha llançat un pot de pintura i una ampolla. Els partidaris de Colau l’han corejada.

Col·lectius en lluita es fan sentir a Sant Jaume

Una altra de les protestes que s’ha sumat a la concentració de plaça de Sant Jaume ha estat la de les famílies de l’Escola Entença, que reivindiquen que el centre deixi d’estar al costat d’una subestació elèctrica i que els alumnes tinguin un nou espai. Hi ha hagut també pancartes dels veïns i professionals del Cap Raval Nord per instal·lar el centre a la Misericòrdia, en comptes de fer-ne un de nou.