El repartiment d’aliments i l’acompanyament i assessorament en la recerca de feina són els dos pilars de l’entitat Bona Voluntat en Acció. La iniciativa va sortir d’un grup d’amics del Poble-sec que el 1997 van decidir organitzar-se per ajudar persones del barri en risc d’exclusió social. Des d’un primer moment, però, van tenir clar que no volien ser una entitat només assistencial: “Volien que fos una ajuda amb un pla de treball diferent per a cada família, depenent de les seves necessitats”, explica Mercè Amat, coordinadora actual de l’entitat.

Assisteixen 2.500 persones cada any

Així, d’una banda, cada setmana reparteixen lots d’aliments —envasats i frescos— a 150 famílies. Molts venen del Banc dels Aliments però també fan recollides d’aliments en escoles i altres entitats del barri amb les quals col·laboren. D’altra banda, també ofereixen cursos orientats a la inclusió laboral i tallers de recerca de feina a tots els usuaris. En total, actualment donen servei a unes 2.500 persones cada any. Tot això és possible gràcies a la feina de l’equip professional i dels més de 90 voluntaris que de manera desinteressada dediquen el seu temps a l’entitat.

Perfils diferents

Des que es va crear Bona Voluntat en Acció, ara fa 22 anys, el perfil dels usuaris ha anat canviant. Així, mentre que fa uns anys la majoria eren persones originàries del nord d’Àfrica amb permís de treball però sense saber català ni castellà, actualment el perfil majoritari són dones de països de l’Amèrica Llatina, amb un nivell alt de formació acadèmica però sense permís de treball ni residència. Per poder donar resposta a les necessitats diferents de totes les persones que al llarg de l’any s’adrecen a l’entitat, Bona Voluntat en Acció treballa de manera coordinada i en xarxa amb altres entitats del barri i de la ciutat.