Les diferents plataformes de famílies de nens de P3 estan concretant ja les primeres accions reivindicatives. Després que aquests dies han anat denunciant la falta de places a districtes com Gràcia, l’Eixample o el Guinardó, aquest dissabte a les 12 h es concentraran a la plaça de Sant Jaume en una protesta que volen obrir a “la resta de famílies, mestres de tot Barcelona i la resta de plataformes”.   En aquest sentit, reclamen coordinar una resposta a escala de tota la ciutat de Barcelona. 

La Plataforma de l’Esquerra de l’Eixample agrupa alumnes de la Nova i l’Antiga Esquerra de l’Eixample, així com Sant Antoni, i  és la zona on més famílies podrien quedar-se sense plaça a P3 el proper curs. Calculen que 66 infants  es quedaran fora de la llista definitiva d’admesos a l’escola pública.

Aquestes 66 famílies de l’Eixample Esquerra, a través d’un comunicat, han rebutjat les solucions proposades pel Consorci d’Educació i demanen tenir contacte directe amb el govern municipal per resoldre la seva situació i han sol·licitat la intervenció directa del regidor de l’Eixample, Gerardo Pisarello. 

Un excés de demanda previsible, segons les famílies

En aquesta nota, denuncien la falta de previsió del Consorci i del Departament d’Ensenyament per “un excés de demanda de places públic que era esperat”. Com a solucions proposen la construcció d’una escola al barri de l’Esquerra de l’Eixample i l’ampliació de ràtios, així com la posada en marxa de línies addicionals. Aposten per “potenciar el sector públic i no el concertat” i de forma molt especial “per la innovació pedagògica”.

Des de la Dreta de l’Eixample, aquest dijous han fet entrega al Consorci d’Educació de les reivindicacions i casos concrets de les famílies afectades. Calculen que hi ha una trentena d’alumnes que podrien quedar-se sense plaça pública al barri.

Reunions amb el Consorci de Barcelona

El Consorci de Barcelona s’està reunint aquests dies amb algunes de les plataformes. Argumenten que la preinscripció està oberta i que s’està treballant per trobar solucions per als alumnes. A més, han ofert a les famílies la possibilitat d’ampliar ratios a totes les escoles públiques de l’Eixample i ubicar la resta de famílies en dues escoles: La Francesc Macià, a plaça d’Espanya, i la Jacint Verdaguer al carrer Lleida.

La Plataforma que agrupa les famílies rebutgen aquesta oferta per dos motius, expliquen. D’una banda perquè creuen que no hi ha hagut prou transparència a l’hora d’ensenyar els números i no els quadren. Consideren que hi pot haver algun tipus d’irregularitat. D’altra banda, segons diuen: “ens van amagar informació sobre aquestes escoles, són escoles d’alta complexitat. Ens van dir que podríem anar a canviar aquestes escoles que estaven començant a ser molt innovadores, però no ens van explicar exactament com són aquestes escoles.”

Segons el calendari oficial de la preinscripció, el 12 de juny es publicarà definitivament la llista d’alumnes admesos als centres.