El Joan té dues hèrnies discals. Un problema que arrossega des de fa anys, però que en els darrers mesos s'ha complicat amb crisis intermitents molt doloroses que li impedeixen dur una vida normal. Fins ara s'havia tractat amb antiinflamatoris, fisioteràpia i, fins i tot, acupuntura. Ara busca una solució definitiva en l'ozonoteràpia. JOAN CASTELLS, pacient "Aquest tractament jo ja el coneixia a través d'un familiar molt directe, però no m'ho havia plantejat perquè m'ho poguessin fer a mi. En el moment en què he tingut aquestes crisis tan fortes, ha estat quan m'he dirigit a la Unitat d'Ozonoteràpia." A la Unitat d'Ozonuteràpia utilitzen ozó mèdic per tractar pacients amb hèrnies discals, però també per a altres patologies com l'artrosi o la fibromiàlgia. En 10 anys ha realitzat unes 1.500 discòlisis i les més freqüents són les lumbars. El malalt entra a quiròfan sota sedació i, a través d'un control radioscòpic, se li fa una punció a través de la qual s'introdueix l'ozó a la zona a tractar. Aquest tractament és una alternativa a la cirurgia, menys agressiu i, a més a més, aconsegueix bons resultats. GLÒRIA ROVIRA, responsable de la Unitat d'Ozonoteràpia de l'Hospital Quirón "No requereix rehabilitació, no té complicacions ni efectes secundaris, per tant podem considerar-lo un tractament mínimament invasiu, i amb una quota de bons resultats al voltant del 75 i 80 per cent." Uns resultats que han fet d'aquesta unitat un centre de referència, i no només a Espanya. Aquí es tracten pacients provinents de països com els EUA, el Regne Unit, Itàlia o Veneçuela. Després d'unes hores el Joan abandonarà l'hospital i hi tornarà un parell de dies després per fer-ne el seguiment.

L’ozó té propietats desinfectants, cicatritzants, antiinflamatòries i analsègiques, per això s’utilitza en la medicina. L’Hospital Quirón va ser pioner en la seva aplicació creant el 1.987 la primera Unitat d’Ozonoteràpia de tot Espanya. Actualment s’ha estès a altres institucions mèdiques, però l’Hospital Quirón en continua sent un centre de referència i tracta pacients d’arreu del país, però també de l’estranger com per exemple de països com els Estats Units, el Regne Unit, Itàlia, Veneçuela o Equador.

A la Unitat d’Ozonoteràpia s’hi realitzen discòlisis cervicals i dorsals, però les més freqüents són les lumbars. Aquest tractament s’aplica per resoldre diferents patologies com l’artrosi de genoll i maluc, les hèrnies discals, la fibromiàlgia reumàtica i la fatiga crònica, úlceres i retards de cicatrització, i també com a suport en malalts oncològics.

L’ozonoteràpia resulta menys invasiva que la cirurgia, perquè no modifica la morfologia de la columna vertebral, requereix només unes hores d’ingrés a l’hospital, no té efectes secundaris i permet en els casos d’hèrnies múltiples tractar més d’un disc en un únic ingrés. Segons les dades de l’Institut Català els resultats són òptims en gairabé el 80% dels casos.