Mossos

(ACN) Els Mossos d’Esquadra han detingut un total de 24 persones especialitzades en el robatori de rellotges de luxe. Actuaven a Barcelona, majoritàriament al districte de Ciutat Vella. Des de principis de maig, se’ls atribueix la sostracció de tretze rellotges. Entre els detinguts hi ha un menor. Pel que fa a la resta, dos han ingressat a la presó i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial. Dels tretze rellotges robats, se n’han recuperat vuit, un dels quals, valorat en 30.000 euros.

Dels tretze robatoris, deu van tenir lloc al districte de Ciutat Vella i la resta a Sant Martí, les Corts i Sants- Montjuïc. A excepció d’un cas, en què es va tractar de furt, a la resta els autors van actuar amb violència.

La majoria de les detencions són fruit del patrullatge preventiu que els agents de les Unitats de Seguretat Ciutadana, de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i del Grup Regional de Motos realitzen a través del dispositiu Ubiq per tal de detectar els autors d’aquests robatoris que actuen sobretot als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. Per combatre aquest tipus d’activitat delictiva, els Mossos d’Esquadra han incrementat la presència policial als punts sensibles i en les franges horàries on actuen, amb agents uniformats. Els Mossos treballen en les principals àrees on els lladres de rellotges actuen, principalment les zones molt freqüentades per turistes, que es converteixen en les principals víctimes dels lladres, tot i que últimament també han estat víctimes d’aquest tipus de robatoris persones nacionals.

En el marc del Pla d’Acció Polièdric, els agents també fan patrullatge per detectar infraccions penals, principalment robatoris amb violència al carrer, comesos per persones que aprofiten les grans aglomeracions i la presència de turistes per assaltar les persones amb rellotges. Per això, la ràpida actuació policial dels agents ha permès durant el mes de maig detenir aquests 24 lladres i recuperar vuit rellotges que ja han estat lliurats a les víctimes.

Dos dels detinguts s’han enxampat en el marc d’una investigació realitzada pel Grup de Multireincidents.

El “modus operandi”

Els autors actuen normalment en grups de dues a quatre persones i en l’actualitat són joves, d’entre 20 i 30 anys. Trien bé les seves víctimes abans d’actuar. Normalment al voltant dels hotels o llocs d’oci freqüentats habitualment per clients que poden portar un rellotge d’alta gamma, les observen, segueixen i quan troben un lloc propici, les assalten amb l’objectiu de treure’ls el rellotge. Actuen amb maniobres de distracció, cometent un furt, o bé amb violència o intimidació, si la víctima oposa resistència.

Poden cometre els robatoris amb una estrebada a peu o bé fent ús d’una motocicleta o ciclomotor. Quan actuen a peu, s’acosten a la víctima amb una excusa, com ara demanar-li l’hora o foc. També utilitzen el mètode conegut com a “Ronaldinho” o “carícia”, amb el qual l’autor s’abraça a la víctima de forma amistosa i intenta fer-la caure per distreure-la fins que un altre lladre se li acosta per darrere i li sostreu el rellotge d’una estrebada. Quan utilitzen una moto, normalment actuen en parella, segueixen la víctima una estona i, quan ho veuen oportú, s’acosten i li treuen el rellotge amb una estrebada.