Una important i complexa operació conjunta entre la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra, l’Agència Tributària i l’Europol ha permès detenir dos membres d’un grup criminal dedicat al tràfic d’armes i el blanqueig de capitals. Una de les detencions s’han fet a Barcelona i l’altra al municipi del Masnou. L’activitat delictiva, però, la dirigien des de la ciutat.

La investigació l’ha coordinat la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada. Segons ha explicat la policia en un comunicat, per dur a terme la investigació ha calgut crear un grup interdisciplinari amb experts de l’àmbit econòmic, tecnològic, transport marítim internacional i també especialistes en el tràfic il·lícit d’armament.

Una investigació que va començar el 2020

L’operació ha estat la continuació d’una altra que es va dur a terme l’any 2020. L’11 de novembre d’aquell any es van detenir diverses persones a Barcelona, València i Alacant com a membres del mateix grup criminal. Arran d’aquell operatiu es va intervenir molta documentació i es van identificar operacions de blanqueig de capitals que superaven els 10 milions d’euros. A més, es van embargar 18 propietats immobiliàries i es van bloquejar 50 productes financers.

L’autoritat judicial va poder comprovar en aquell moment “la gran capacitat econòmica que tenia l’organització” dins i fora d’Espanya. Els agents van començar a estirar el fil i, finalment, la investigació ha permès arribar fins aquests dos nous detinguts. Se’ls considera com el director financer i el director comercial de tot l’entramat.

Un grup internacional de tràfic d’armes, explosius i material de defensa

L’organització criminal estava formada per persones de diferents nacionalitats, algunes dels quals residents a Espanya. Sota un negoci aparentment legal es dedicaven al tràfic d’armes, explosius i material de defensa. També havien participat en negociacions comercials d’altres mercaderies com fertilitzants, que presumptament també es feien servir en zones de conflicte. L’organització feia servir vaixells de càrrega que estaven domiciliats en paradisos fiscals per al transport del material i després blanquejaven els diners que guanyaven. Els experts de l’Europol en l’àmbit d’armament han assessorat els investigadors en tot moment.