Una guingueta petita, amb menjar i beguda per prendre alguna cosa puntual i situada en un lloc icònic com és l’esplanada del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Pocs es podien imaginar que aquest bar, amb el nom de Bar Nuri, era la tapadora d’un negoci de tràfic d’armes a Barcelona. Darrere de la trama hi ha una família a qui la Policia Nacional ha investigat durant anys. De fet, pare i fill del clan ja han estat condemnats anteriorment per tinença i dipòsit d’armes però, ara, tornaran a judici, juntament amb la mare, acusats de blanqueig de capital.

14 anys blanquejant diners a través de la guingueta

Precisament, ella era la responsable del quiosc que hi ha davant del MNAC, el qual la família va utilitzar durant almenys 14 anys per blanquejar els diners que obtenien del tràfic d’armes i d’explosius, segons defensa la fiscalia. La dona va aconseguir la concessió administrativa del bar el 23 de juny del 1998 i aquesta, assegura el ministeri fiscal, ha estat l’única font d’ingressos “lícita” de la família, que alhora aprofitaven com a mitjà principal per blanquejar els beneficis de la seva activitat criminal, i gràcies a la qual van arribar a guanyar 1,5 milions d’euros.

La Policia Nacional va detenir els tres membres de la família —mare, pare i fill— l’any 2012 i els va enviar a presó provisional. 10 anys després seuran al banc dels acusats per presumptes delictes de blanqueig de capital. El judici està previst per al proper dilluns, 28 de febrer, i el fiscal demana cinc anys de presó i una multa d’un milió d’euros per a cadascú.

Pare i fill tenien condemnes anteriors per tinença d’armes

El ministeri públic defensa en el seu escrit que la família va obtenir “ingressos econòmics” per la “manipulació, tràfic i dipòsit il·legal d’armes, munició i explosius” des de finals dels anys 90 fins al 2012, quan la policia els va detenir. Ara bé, el pare ja havia estat condemnat en dues ocasions anteriors. L’any 1997 un jutge el va sentenciar a un any de presó per tinença d’armes sense llicència i, al 2006, l’Audiència de Barcelona el va condemnar a quatre anys entre reixes per dipòsit d’armes.

Temps més tard, a l’any 2013, el fill també va ser sentenciat a cinc anys de presó pels mateixos delictes que el pare, a més de tinença d’armes prohibides.