La lluita contra la multireincidència a Barcelona és “un dels desafiaments més importants” que tenen els Mossos d’Esquadra per millorar la seguretat a la ciutat. Ho diuen els mateixos responsables policials, i ho corroboren amb xifres contundents. Aquest 2022 s’ha tancat amb 283 multireincidents detinguts que han estat arrestats 2.270 vegades i, als quals, se’ls implica en 5.602 fets delictius, sobretot robatoris violents i furts.

Tot i l’espectacularitat de les dades, però, la policia també assegura que els furts han baixat un 26 % respecte al 2019 i els robatoris violents ho han fet un 13 %. Un descens que els Mossos atribueixen en bona part al Pla d’acció Tremall que es va crear el juny del 2020 per abordar el fenomen de la multireincidència, i que ha permès crear equips específics com el grup Titani, especialitzat en el robatori de rellotges de luxe.

Els cinc multireincidents més actius

Els Mossos expliquen que els cinc multireincidents més actius de la ciutat van ser detinguts 117 vegades el 2022 i entre tots acumulen 178 antecedents. Al capdavant del rànquing hi ha un lladre que ha estat detingut 25 vegades i té 52 antecedents. En contraposició, però, la policia també assegura que el nombre de multireincidents catalogats el 2022 ha baixat un 25 %.

El perfil més habitual dels detinguts és el d’un home d’entre 18 i 25 anys. De dones pràcticament no n’hi ha, només 9 dels 283 multireincidents catalogats pels Mossos. Per zones, les més afectades per l’acció d’aquests delinqüents són el centre de la ciutat, el front marítim, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris, i per franges horàries les del vespre i la nit.