Durant tot el matí, la policia ha custodiat l'entrada a l'institut, mentre a l'interior els investigadors han recollit proves i testimonis. L'atac s'ha produït passades les nou del matí, quan un alumne ha entrat en una classe de segon d'ESO armat, com a mínim, amb una ballesta i una arma blanca. A partir d'aquí, la seqüència dels fets no està clara. Se sap que ha atacat primer una professora i una alumna, que n'han resultat ferides lleus, i que després s'ha encarat amb un altre docent, que ha mort per ferides d'arma blanca. Es tracta d'un professor substitut, de 35 anys, que feia una setmana que treballava al centre impartint socials. El suposat agressor també ha ferit una altra professora i un altre alumne, tots dos fora de perill. NÚRIA LÓPEZ, professora de l'Institut Joan Fuster "Jo estava a classe, he sentit molt de soroll i quan ja no podia continuar he sortit a posar ordre a veure què passava i he vist aquest professor que venia i de sobte ha caigut a terra i he vist aquell nano amb una ballesta." JORDI DELFA, pare d'una alumna de l'Institut Joan Fuster "Me ha llamado mi hija y me ha dicho que un compañero había agredido..." Hores després dels fets, el presumpte agressor ha estat traslladat a l'hospital, on se li ha practicat un reconeixenent psiquiàtric. Segons sembla podria haver patit un brot psicòtic. Com que té menys de 14 anys, però, no ha estat detingut. Se'n farà càrrec la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. DOLORS PERRAMON, directora de l'Institut Joan Fuster "Aquest fet ha comportat la suspenció immediata de l'activitat docent i l'activació dels qeuips d'atenció dels serveis d'emergència i del cos policial dels Mossos." Segons fonts de la investigació, alguns dels testimonis han estat traslladats en autobús a comissaria, on, acompanyats pels seus pares, han declarat davant la policia. Tot plegat ha de servir per aclarir les circumstàncies dels fets i els motius que han dut el suposat autor, de només 13 anys, a cometre l'atac.

Un alumne de segon d’ESO ha irromput a l’Institut Joan Fuster, a Navas, armat amb un ganivet de grans dimensions i una ballesta, ha agredit mortalment un professor i ha provocat ferides a quatre persones més que eren al centre educatiu.

L’alumne, que ha arribat amb retard a classe, ha trucat a la porta i una professora li ha obert, moment en el qual ha tret la ballesta- que el departament de balística del Mossos d’Esquadra ha de  determinar si  és casolana o no-  i li ha disparat a prop de la cara, cosa que li ha provocat ferides de diversa consideració. Segons testimonis presencials, el noi també ha agredit amb el ganivet una alumna d’aquella classe, filla de la professora. Posteriorment, ha tret una ampolla amb un líquid inflamable de la seva motxilla i ha amenaçat de fer-lo esclatar, per això els alumnes de la classe s’han espantat, han començat a xisclar i han intentat fugir.

El jove ha sortit al passadís i allà s’ha creuat amb un professor que havia deixat la seva classe en sentir els crits. L’agressor l’ha atacat amb una arma blanca i per això ha quedat malferit estès a terra i, poc després, ha mort. Segons ha donat a conèixer la consellera d’Educació, Irene Rigau, la víctima es deia Abel Martínez, tenia 35 anys i feia una setmana que havia arribat a l’institut.

L’agressor ha ferit posteriorment un altre alumne i una altra professora. El nombre de ferits s’eleva a quatre, tres dels quals han estat traslladats en un primer moment a l’Hospital de Sant Pau i un altre ha estat atès en el mateix institut. L’estat dels quatre ferits no és greu.

Pel temor que el jove seguís agredint més persones, els altres professors han confinat els alumnes a les seves classes. Finalment, el noi ha estat reduït per un professor d’educació física del centre.

Els Mossos d’Esquadra i el Sistema d’Emergència Mèdiques (SEM) han enviat diverses dotacions al centre escolar. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat pel regidor d’Educació, Gerard Ardanuy, i pel de Sant Andreu, Raimond Blasi també han acudit al centre.

Diversos alumnes de l’institut han assegurat  a l’entrada del centre que el noi feia temps que estava preparant l’acció i que tenia una llista amb noms. Alguns testimonis han explicat que consideraven que la llista que feia l’agressor era una broma. Font de la investigació, però, han descartat aquesta informació, segons ha informat Europa Press.

El presumpte agressor ha estat retingut pels Mossos que l’han traslladat a un centre hospitalari per practicar-li un examen mèdic i valorar el seu estat psiquiàtric i psicològic. Segons ha explicat la consellera, Irene Rigau, el menor ha tingut un brot psicòtic. Tècnics de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del departament de Benestar Social de la Generalitat s’encarregaran del diagnòstic final de la situació del menor.

El més probable, segons les mateixes fonts, és que, d’acord amb el jutge, els Mossos d’Esquadra procedeixin a registrar el pis de la família de l’autor del crim, que en ser menor i tenir 13 anys, no és imputable.

A les 19.30h, fonts de l’Hospital de Sant Pau han informat que restaven ingressats al centre dos menors, un de 14 anys amb una ferida al tòrax i un altre de 13 amb una ferida al genoll dret. En tots dos casos, les ferides són lleus i seran donats d’alta en els properes 24 hores.