Per entrar als laboratoris de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona avui no calia posar-se la bata, tan sols tenir curiositat per al dia a dia de la investigació de laboratori. JOAN GUINOVART, director de l'Institut de Recerca Biomèdica "Molt poca gent ha fet mai experiments i no poden ni imaginar quina és la mecànica de fer un experiment. Com treballes amb les mans, com treballes amb el cap, com després has de llegir i interpretar els resultats. I això els encanta." Els visitants han pogut utilitzar els instruments de laboratori i conèixer els últims passos en la investigació, per exemple, del càncer de còlon. CARME RALLA "A vegades tenim una visió una mica distorsionada del que fan els investigadors i això és una oportunitat fantàstica per veure què fan, l'entorn, i que ells mateixos t'expliquin les seves investigacions." SALVADOR GUARDIOLA "La gent ha de conèixer la feina que fan els investigadors i els científics i és la base del desenvolupament d'una societat." Durant tot el matí han passat per l'Institut de Recerca més de 600 visitants. La convocatòria ha estat tot un èxit, fins i tot s'ha format llista d'espera, i els organitzadors es plantegen repetir la iniciativa més endavant. És una proposta més de l'Institut per donar a conèixer la seva feina. L'octubre de l'any passat van voler promocionar-se penjant un lipdub a Youtube que ja acumula gairebé 1 milió de visites.
L’octubre de 2014 els treballadors de l’Institut de Recerca de Barcelona (IRB) van penjar a la xarxa un lipdub per cridar l’atenció de la ciutadania i convidar-los a apropar-se a la seva feina. La repercussió del vídeo, que gairebé ja acumula un milió de visites Youtube, va fer plantejar als investigadors d’obrir les portes de l’Institut per explicar a tothom qui ho volgués com és la feina en un laboratori. Aquest dissabte, cinc mesos després després de penjar aquell vídeo, 600 persones han passat per l’IRB moguts per la curiositat per al dia a dia de la investigació.
Els visitants han pogut utilitzar els instruments de laboratori i conèixer els últims passos en la recerca, per exemple, del càncer de còlon. A més, diferents investigadors s’han encarregat d’explicar en xerrades els avenços en el camp d’investigació que ocupa la seva feina. Per Joan Guinovart, director de l’Institut de Recerca Biomèdica, la jornada de visites és útil perquè “molt poca gent ha fet mai experiments i no poden ni imaginar quina és la mecànica de fer un experiment. Com treballes amb les mans, amb el cap i com després has de llegir i interpretar els resultats. I això agrada molt”. L’èxit de convocatòria, que ha obligat els organitzadors a establir una llista d’espera en la inscripció, fa pensar els organitzadors a organitzar una nova jornada de portes obertes per a més endavant.