OLGA ARDERIUS, advocada penalista "No han passat tres mesos des dels fets, pràcticament. Si tens la persona identificada, té un domicili conegut i no hi ha perill que es fugui, és suficient enviar-li un agent judicial que li doni la citació o fer que acudeixi als jutjats de Barcelona perquè se li entregui la citació, i no fer-lo passar per la detenció que sempre és molt més violenta i sempre comporta la por del què passarà, se'm quedaran, no se'm quedaran."

“Els diputats van poder accedir al Parlament i això rebaixarà la pena.”

El magistrat de l’Audiència Nacional els imputa un delicte contra alts organismes de l’Estat, castigat amb penes d’entre tres i cinc anys de presó. El delicte defineix l’ús de força, violència, intimidació o amenaces greus per tal d’impedir que persones parlamentàries accedeixin als recintes com el Parlament, el Congrés o el Senat, a fer els seves funcions o càrrecs.

Els advocats hauran d’analitzar els actes de cadascun dels detinguts i, segons Arderius, serà molt important determinar si la finalitat era impedir l’accés dels diputats al Parlament o fer una acció de protesta contra els diputats que es dirigien a la cambra a votar el pressupost. Les penes variaran segons el grau d’implicació: si s’ha actuat com a simple participant o si, per contra, es forma part de l’organització. Així mateix, pel que fa als danys materials, se’ls imputarà un delicte o una falta, segons el valor econòmic de la peça danyada. En aquest sentit, si el cost supera els 400€ es considera un delicte i si és inferior, una falta.

Els imputats s’hauran de presentar davant l’Audiència Nacional, a Madrid, per prestar declaració.