La trobada ha començat, com estava previst, a les quatre de la tarda. També ho ha fet la manifestació de personal sanitari dels diversos centres que depenen de l'Institu Català de la Salut. Aquesta vegada, però, s'han trobat un cordó policial que els ha impedit entrar a l'edifici. Durant prop de tres hores els manifestants han mantingut tallada al trànsit la confluència de la Gran Via amb el carrer de Balmes, mentre dins, els sindicats i l'ICS negociaven la reducció de més de 20 milions d'eurus en la partida de personal per al que queda d'any. La proposta de l'ICS, però, no ha agradat gens ni als treballadors ni als sindicats. Segons han informat els sindicats, l'ICS proposa retallar el 50% dels complements salarials fins al 2012, o bé centrar l'estalvi en els treballadors interins a través de reduccions de jornada o l'acomiadament de 1.500 substituts. Demanen més temps per valorar la proposta i que l'ICS es comprometi a no acomiadar més personal l'any vinent, si accepten les condicions. De moment, mantenen les mobilitzacions previstes i no descarten una vaga per a finals de mes. L'altra cara de la protesta d'aquesta tarda ha estat el col·lapse de trànsit que ha generat durant més de tres hores. La cruïlla entre la Gran Via i Balmes és un punt ja de per si conflictiu, i avui des de les 4 ha estat tallat. I per si això no era prou, cap a les sis els manifestants han decidit convertir la concentració davant de l'ICS en una marxa que ha arribat fins a la plaça de Catalunya pel passeig de Gràcia i ha tornat pel carrer de Pelai cap a Universitat, Aribau i Consell de Cent. Quan el grup de manifestants era més reduït, alguns s'han enfrontat amb els conductors que intentaven passar de llarg de la protesta.

En els primers minuts de la concentració, alguns dels manifestants han intentat entrar a l’edifici de l’ICS, però els Mossos d’Esquadra n’han blindat els accessos. La manifestació ha continuat per la Gran Via i la ronda de Sant Pere. Després, ha canviat el sentit i ha tornat a la seu de l’Institut Català de la Salut. Un cop allà, s’ha dissolt la protesta.

Estira i arronsa entre l’ICS i els sindicats

La mobilització ha conicidit amb la negociació entre l’ICS i els sindicats per debatre les retallades. L’ICS ha plantejat o reduir els complements salarials o acomiadar 1.500 interins i retallar la jornada laboral de 6.000 treballadors. Els sindicats ja s’han mostrat contraris a la proposta, que han qualificat d'”inacceptable”. El principal temor és que tot i que es rebutgi la reducció, l’ICS l’apliqui a través d’altres vies, com una disposició legal.

La primera reunió s’havia de celebrar la setmana passada però es va haver de suspendre després que un grup de treballadors interrompessin la trobada.