La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i el Sindicat de Barri del Poble Sec han carregat contra l’actuació de Desokupa en el desallotjament d’aquest dimarts al Poble-sec, que va acabar amb quatre detinguts. La FAVB ha titllat l’empresa de “policia privada sense llei” i ha assegurat que juntament amb altres entitats van interposar una denúncia contra Desokupa per posar fi als desallotjaments extrajudicials.

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, Albert Recio, sotspresident de la FAVB, ha assegurat que aquestes pràctiques no són legals i que Desokupa actua sense cap regulació.

Les crítiques del Sindicat de Barri del Poble Sec van més enllà. En una entrevista també a ‘El matí de Barcelona’ un dels membres de l’entitat, ha assegurat que “Desokupa va actuar amb violència i amb el suport dels Mossos” en el desallotjament de l’edifici ocupat al número 11 del carrer d’en Fontrodona.

Crítiques també als Mossos d’Esquadra

El Sindicat de Barri del Poble Sec, que es va concentrar a les portes de l’immoble per donar suport als ocupants, ha carregat contra l’actuació de la policia catalana. “Els Mossos no van fer de mediadors, sinó que van protegir Desokupa”. L’entitat considera “gravíssims” els fets produïts en aquest desallotjament i ha assegurat que els veïns de l’habitatge van ser “desallotjats per la força” i sense cap ordre judicial.

També denuncien la mala praxi d’aquesta empresa, que “actua impunement, amb intimidació i violència” per fer fora veïns de casa seva.

L’Ajuntament estudia què ha passat

La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, ha condemnat els fets a través d’una piulada a Twitter. Pérez ha dit que l’empresa Desokupa ha actuat vulnerant els drets i intimidant els veïns. També anuncia que el govern municipal treballa per esclarir què ha passat i que treballarà perquè no es torni a produir una situació similar.

El govern municipal s’ha posat en contacte amb els veïns per indagar i trobar testimonis del desallotjament que hagin estat víctimes de violència o coaccions. No obstant això, l’Ajuntament assegura que si els afectats no denuncien, el cas té poc recorregut als tribunals. En ocasions anteriors, el consistori ja ha traslladat a la fiscalia casos de desallotjaments executats sense ordre judicial efectuats per la mateixa empresa Desokupa.

Legal si no hi ha coacció o intimidació

Des del Col·legi d’Advocats expliquen que activitats com les de Desokupa poden entrar dins la legalitat, però sempre que no hi hagi coacció o intimidació. “El fet que una persona pugui anar a una altra persona que estigui ocupant un habitatge i dir-li si se’n vol anar, en principi amb aquesta actuació concreta que no suposi cap mena d’intimidació ni coacció, no és necessàriament irregular”, diu Jesús Sánchez, secretari de la Junta de Govern de l’ICAB. Sánchez afegeix que “si hi ha qualsevol tipus d’actuació intimidatòria”, el que s’ha de fer és denunciar-ho “de manera immediata”.

Comparteix a: