Un estudi internacional liderat per l’equip de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) estableix que les persones amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) tenen 7,9 vegades més probabilitats de consumir cànnabis al llarg de la vida.

L’estudi basa aquesta conclusió en l’anàlisi del genoma complet de més de 85.000 participants, i mostra evidències de l’existència d’una base genètica compartida i d’una relació de causalitat entre el consum de cànnabis i el TDAH. Per Marta Ribasés, investigadora principal del grup de recerca, aquests resultats “reforcen la necessitat de realitzar una prevenció del consum de cànnabis” en relació amb el TDAH en intervencions clíniques.

Els resultats d’aquest treball han estat publicats a la revista ‘Molecular Psychiatry’ i també premiats en un congrés europeu sobre el TDAH, l’European Network of Hyperactivity Disorder.

Els estudis que s’havien fet ja establien que els adolescents i adults amb TDAH tenien més risc d’abús i dependència d’aquestes substàncies, amb independència de tenir una altra patologia psiquiàtrica. De fet, la prevalença del trastorn per consum de cànnabis és del 45 % entre els adults amb TDAH, tot i que, fins ara, es desconeixia què determinava aquesta relació.