Amb el nou protocol, quan l'Ajuntament detecti un desallotjament extrajudicial com aquest del mes d'agost, activarà els mecanismes perquè els tècnics municipals es coordinin amb la Guàrdia Urbana i els Mossos per denunciar-lo. Tot i que aquesta pràctica és recent a la ciutat, l'any passat el consistori va detectar que en quatre de les set actuacions fetes per empreses mediadores com Desokupa, es podria haver produït algun delicte. Per això els ha dut a Fiscalia, amb qui també vol signar un conveni per seguir conjuntament tots els casos que arribin al jutjat. D'aquesta manera, el govern municipal es dota d'eines per fer front a un fenomen que va a l'alça i que, fins ara, a cada districte s'abordava d'una manera diferent. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "El problema existeix, és greu i hi ha una preocupació ciutadana. I per això ara crearem els espais per tenir tota aquesta informació, per coordinar-nos amb fiscalia. Fins ara no hi havia un protocol i no hi havia unes instruccions clares de què fer quan ens trobem davant d'aquesta situació." Tot i que a Barcelona la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca encara no ha acompanyat cap família desallotjada amb mètodes irregulars, l'entitat celebra l'arribada del nou protocol. En especial pel suport que donarà a les famílies. CARLOS MACÍAS, portaveu de la PAH "Que l'administració es coordini amb la Guàrdia Urbana, amb els Mossos, amb Serveis Socials, amb Habitatge, no només és important i necessari, sinó perquè també la gent que està patint aquestes pràctiques senti que pot anar a l'administració, que li donarà suport, que podrà denunciar i que l'ajudaran a buscar una solució." La previsió municipal és que els mecanismes que inclou el protocol entrin en funcionament al llarg de l'any 2017. Abans, però, arribarà una nova unitat de la Guàrdia Urbana: dos agents es formaran de forma específica per patrullar els carrers de Ciutat Vella i detectar possibles casos de 'mobbing' i desallotjaments extrajudicials. Juntament amb Sants-Montjuïc, el de Ciutat Vella és el districte on l'Ajuntament més ha detectat que es fan aquestes pràctiques.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que, tot i tenir documentades set intervencions diferents, han decidit traslladar a la fiscalia les quatre que presentaven “elements de prou entitat” de possible delictes com coacció, violació de domicili o amenaces. Un d’aquests casos és el d’un desallotjament de Can Dimoni, al carrer de Josep Torres, número 20.

Els serveis jurídics del consistori han fet arribar al ministeri fiscal un expedient sobre cada un dels casos amb les imatges, atestats policials, testimonis i informes de què disposen. A tots quatre, Desokupa va ser l’encarregada de fer fora els inquilins. Es tracta d’una empresa que ha rebut les crítiques d’entitats veïnals i de drets humans i fins i tot una denúncia de l’Observatori DESC.

L’Ajuntament, però, no sap quants casos de desallotjaments extrajudicials hi ha hagut a la ciutat, per això vol treballar coordinadament amb l’Oficina d’Habitatge. També reclama que es reactivi un conveni que va estar vigent fins a 2012 per poder recuperar la figura del fiscal especialitzat en assetjament immobiliari.

Nou protocol d’actuació i nova unitat de la Guàrdia Urbana

Asens ha reconegut que fins ara, en funció del districte en què es produïa aquest tipus de desallotjament, s’actuava “més passivament o més activament”. Per això, el govern ha optat per posar en marxa un protocol que dóna instruccions clares a cada departament de com cal actuar quan es detectin indicis de possibles casos.

Quan això passi, s’enviarà un tècnic del districte per confirmar que s’està produint el desallotjament i, si és així, es denunciarà als Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. Si les persones afectades ja les haguessin desallotjat, els Serveis Socials de l’Ajuntament valoraran oferir-los un reallotjament d’emergència. A més, l’endemà es reunirà una comissió d’anàlisi per estudiar tota la informació recollida i decidir si cal emprendre alguna acció judicial.

També es crearà una unitat específica de la Guàrdia Urbana que vigilarà que no es produeixin nous desallotjaments d’aquest tipus. El nou equip constarà de dos agents que rebran formació en la matèria i centraran el seu treball a Ciutat Vella, que és el districte on més incidència s’ha detectat d’aquesta pràctica il·legal.