La PAH ha denunciat aquest dilluns, en una entrevista al programa ‘bàsics‘, que el nombre de desnonaments oberts es va multiplicar per vuit durant el 2018. Així, segons dades facilitades per la plataforma, si el 2017 es van desnonar sis famílies amb aquest procediment, l’any anterior la xifra es va elevar a 47. Aquests procediments tant poden fer referència a impagaments hipotecaris o a no poder fer front als lloguers, un dels maldecaps denunciats el 2018 per l’entitat.

Segons ha denunciat la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, aquests casos “es concentren a Barcelona“. De fet, Delgado afegeix que “sembla que a Barcelona s’hi estigui fent un assaig, perquè companys d’altres PAH a altres municipis expliquen que, si n’hi ha casos, són molt minoritaris”. És per això que la portaveu de l’entitat ha acusat els jutges i les comitives judicials de “posicionar-se a favor dels bancs i els grans tenidors d’habitatge, en lloc de fer-ho del costat dels ciutadans”.

Què és un desnonament obert?

Un desnonament obert consisteix a anunciar els procediments judicials amb una data a partir de la qual es pot fer efectiva, però sense concretar ni el dia ni l’hora de l’execució. Aquesta circumstància, segons la PAH, vulnera la llei d’enjudiciament civil. Lucía Delgado recorda que “la llei menciona que s’ha de fixar un dia i una hora per al llançament”. Aquesta pràctica, lamenta, crea “molta angoixa a qui està en espera que el facin fora d’allà on viu”.