A principis del segle XX,  el barri de Sant Martí estava en ple creixement industrial i necessitava una subestació elèctrica per alimentar les fàbriques que s’hi anaven instal·lant. Enmig d’aquell Manchester català, com se’l coneixia popularment, s’hi va construir la subestació del Poblenou. Va ser l’any 1920. Durant gairebé un segle, l’edifici ha arribat a alimentar fins a 11.000 clients, però ara la zona i les seves necessitats han canviat radicalment. Això, sumat a la pressió veïnal, va fer que fa dos anys l’Ajuntament i Endesa arribessin a un acord per desmantellar la instal·lació.

El primer pas d’aquest desmantellament es va fer la setmana passada, quan la subestació es va desconnectar completament de la xarxa elèctrica, i serà definitiu a partir de la propera setmana, quan en comenci l’enderroc. Endesa té el compromís d’entregar el solar net i descontaminat a l’Ajuntament aquest setembre. L’espai, que serà expropiat i passarà a ser públic, es convertirà en una zona verda. L’ús i el disseny definitius es decidiran mitjançant un procés de participació ciutadana. Segons el consistori, l’espai podria quedar enllestit el 2019 però també preveu donar-hi un ús provisional perquè els veïns en puguin començar a gaudir abans.

La Plataforma Transformem, que es va crear ara fa dos anys per reclamar l’enderroc de la subestació, ha rebut amb satisfacció l’inici del desmantellament però estan preocupats amb l’ús que pot tenir en un futur. Afirmen que van entregar al consistori un document de propostes però que encara no n’han obtingut resposta.