gos deslligat

(ACN / Redacció) El Govern espanyol ha aprovat la primera llei de protecció dels animals que lluita contra el maltractament, l’abandonament i el sacrifici. El text modifica el Codi penal i introdueix condemnes de fins a 18 mesos de presó per maltractament a un animal si implica atenció veterinària i de fins a 24 mesos si se’n provoca la mort. La norma, impulsada pel Ministeri de Drets Socials, ha estat avalada pel Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres i ara passarà al Congrés.

Es prohibeixen les baralles d’animals

La llei també prohibeix les baralles de galls i altres pràctiques “més pròpies de l’edat mitjana”. “Amb aquesta llei comencem a posar fi a la impunitat dels maltractadors d’animals en el nostre país”, ha dit la ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

Fi a la comercialització en botigues

La norma també posa fi a la comercialització d’animals en botigues de mascotes i la seva exposició al públic amb finalitats comercials. També s’estableix que la cria només d’aquests animals es podrà dur a terme per criadors autoritzats.

Creació d’un resgistre estatal d’animals

Es crearà un registre estatal d’animals de companyia per comptar amb dades oficials d’abandonaments, maltractament i adopcions. A partir d’ara, la identificació i vacunació dels animals domèstics serà obligatòria. Un altre element és que s’incorpora la violència instrumental contra els animals en casos de violència masclista com a agreujant. “El compromís del Govern amb la violència de gènere és transversal”, ha apuntat Belarra.

Segona llei de protecció d’animals

Aquesta norma acompanyarà la Llei 17/2021, que va entrar en vigor aquest gener, i que determina que els animals de companyia passen a ser éssers vius dotats de sensibilitat. Aquesta llei recull que en cas d’accident de trànsit s’haurà d’atendre l’animal, en un divorci la custòdia serà per a qui li doni benestar i l’abandó i tipificació serà delicte de maltractament.