El conflicte laboral es va obrir a l’estiu, quan la trentena d’empreses concessionàries del servei d’ambulàncies van aplicar unilateralment una rebaixa del 9,2% als sous dels treballadors, cosa que els sindicats qualifiquen d’incompliment flagrant del conveni. L’Associació Catalana d’Empresaris d’Ambulàncies (ACEA) va argumentar que la retallada era necessària, tenint en compte que les tarifes del Servei Català de la Salut també s’han reduït. Els sindicats no ho van acceptar, argumentant que aquesta nova rebaixa, després de la del 2,5% de 2011 i la congelació salarial dels darrers anys, comportava una pèrdua de poder adquisitiu d’entre el 18 i el 20%.

Els treballadors van fer quatre dies de vaga, del 9 al 12 de setembre, amb un seguiment del 90% segons els sindicats i del 7,74% segons el Departament de Salut. Van començar les negociacions. Les empreses van accedir a negociar la rebaixa salarial, amb la voluntat d’arribar a un acord abans del desembre. En cas contrari, hi havia l’amenaça de recuperar la retallada de sous dels darrers mesos restant-la de la paga extra de Nadal.

Els sindicats van suspendre la segona convocatòria de vaga, entre els dies 28 i 31 de setembre, com a mostra de bona voluntat de cara a les negociacions, que han continuat durant les darreres setmanes. Però a principis de novembre, els representants dels treballadors van decidir convocar aquesta nova aturada en no arribar a cap acord amb l’ACEA. Els empresaris estaven disposats a retirar la rebaixa salarial del 9,2% aplicada des d’aquest estiu, però no a tornar el que ja s’havia sostret de les nòmines.

Finalment, l’acord ha arribat aquest cap de setmana, a poques hores de l’inici d’una setmana de vaga que en principi ha estat desconvocada. Ara, entre dilluns i dijous, les plantilles de les diferents empreses faran assemblees on votaran si ratifiquen o no el preacord. Si finalment hi donen suport, els sindicats acabaran de desconvocar també la vaga per al cap de setmana vinent, de divendres a dilluns 25, que era la data final de la convocatòria.