És el primer document oficial que vincula el nom del Turó de la Peira a una de les propietàries de l’antiga masia que va batejar aquest barri. Investigant sobre els orígens de la zona, un dels membres de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha trobat a l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona el nom de Maria de Lapeira, una dona del segle XVIII que va ser la primera i única propietària de Ca la Peira amb aquest cognom.

L’antiga masia, situada al costat del turó de Montarell, més tard anomenat turó de la Peira, va ser propietat dels marquesos de Castellbell. Envoltada per petites rieres i torrents que baixaven de Collserola, Ca la Peira es considera la masia que va donar nom al barri. El 1964 va ser enderrocada per les obres de prolongació del metro fins al barri d’Horta.

El cognom apareix en una escriptura del s. XIX

Fins ara, però, el possible origen del nom de la masia no estava vinculat a cap document oficial. “Hi havia gent que pensava que potser era el cognom d’un dels masovers, però ara tot apunta que podria ser el d’aquesta propietària del s. XVIII“, explica Jordi Sánchez, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.

El nom de Maria de Lapeira apareix en una de les escriptures de propietat de l’arxiu de protocol de mitjans del s. XIX com a primera i única propietària de la masia amb aquest cognom. “Les escriptures tenen un registre de propietaris que a vegades es remunten fins a dos segles enrere i entre els noms he trobat el de Maria de Lapeira”, comenta Sánchez.

Única propietària de la masia amb el cognom Lapeira

Segons Sánchez, Maria de Lapeira va heretar la masia d’un propietari que no era el seu pare i que per tant no tenia el mateix cognom. Els hereus sí que van ser els seus fills, però portaven el cognom del pare i no de la mare. “Tot i que el cognom a l’escriptura apareix tot junt, amb el temps es pot haver separat per acabar sent De la Peira”, apunten des de l’arxiu.

Feta aquesta troballa ara la recerca continua per a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. “Ja tenim un fil oficial per començar a estirar i poder esbrinar més coses, ara haurem d’investigar què podem trobar sobre la història d’aquesta propietària”, avança Sánchez.