mòbil

(ACN / redacció) La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal ubicada a la província de Barcelona que es dedicava a les estafes bancàries consistents a la duplicació de targetes SIM. Un cop aconseguien duplicar la targeta del mòbil de la víctima, tenien accés als codis de verificació que els bancs envien als clients mitjançant missatges al mòbil per confirmar una transferència. Hi ha 55 detinguts, més d’un centenar d’afectats i un frau de 250.000 euros arreu de l’estat espanyol.

Als arrestats se’ls acusa dels delictes d’organització criminal, estafa, usurpació d’identitat i falsedat documental. Entre els detinguts hi ha un dels dirigents de la banda coneguda com Black Panthers.

La banda estava formada per quatre grups diferenciats però amb negocis comuns, tots relacionats amb les estafes bancàries a escala estatal. Segons la policia, les cèl·lules feien servir mètodes com enginyeria social, “phishing” —pesca per correu electrònic—, “carding” —estafa de les targetes bancàries— o desviaments de trucades. D’aquesta manera aconseguien suplantar les identitats virtuals.

Els delinqüents es feien passar pel servei tècnic de la plataforma, per tal de robar les credencials dels treballadors. Això els donava accés a la base de dades de les operadores de telefonia i els permetia obtenir les dades personals de les víctimes, fent ells mateixos els duplicats de les targetes SIM.

Compraven DNI i números de targetes de crèdit

D’altra banda, els agents van constatar que l’organització també comptava amb persones d’una segona cèl·lula especialitzada en el clonatge de targetes bancàries (“carding”) i l’obtenció d’informació personal mitjançant enginyeria social. La policia va descobrir que compraven DNI i números de targetes de crèdit en la internet fosca, fent servir criptomonedes.

Set escorcolls a domicilis

Els agents han fet set escorcolls domiciliaris i han intervingut una cartera de criptomonedes, 45 targetes SIM, 11 telèfons mòbils, quatre ordinadors portàtils, un vehicle d’alta gamma i documentació relacionada amb els fets investigats.