És primer de desembre, Dia Mundial contra la Sida, i des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona s’ha seguit la tradició de desplegar el Tapís Memorial que recorda aquelles persones que han mort pel VIH. L’alcaldessa de Barcelona, diversos regidors i el president del Projecte dels Noms, Ferran Pujol, han assistit a l’acte que s’ha fet a la balconada de la Casa Gran, on també llueix el llaç vermell, símbol internacional de la lluita contra la sida.

La història dels tapissos va néixer el 1993, amb el Projecte dels Noms en el marc de l’atenció a familiars i amics de les víctimes de la Sida, en els anys més cruents de la malaltia, amb milers de morts. Avui en dia el Museu d’Història de Catalunya conserva els 30 tapissos de 4 metres de llargària que van fer els familiars de les víctimes, “posant nom i rostre a les xifres, en un acte per dignificar-les”. Actualment, ja no es fan tapissos perquè la malaltia ha deixat de tenir la mortalitat de fa 30 anys, però es recuperen els tapissos per recordar totes les persones que van morir.

Eliminar l’estigma, l’objectiu de les entitats

Al Palau de la Generalitat, que també ha desplegat un altre Tapís del Memorial, s’ha presentat el Pla Operatiu del Pacte Social contra l’Estigma al Palau de la Generalitat, per tal d’establir protocols i actuacions contra l’estigma de les persones amb el VIH. Des del Comitè 1 desembre recorden que la ciència ha avançat molt per al tractament d’una malaltia mortal per convertir-la en crònica i permetre bona qualitat de vida, però que en canvi “es discrimina en l’àmbit laboral o en l’atenció sanitària en el dia a dia aquestes persones”.

Durant la jornada s’han programat diversos actes a la ciutat. A mig matí, el Comitè 1r de Desembre, la plataforma unitària d’ONG contra aquesta malaltia, han fet un llaç humà enmig de la plaça de Sant Jaume. També han llegit un manifest en què han demanat que “s’elimini l’estigma de les persones amb VIH”. A les 18.30 h s’il·luminarà la façana del consistori de color vermell per commemorar aquesta jornada.

llaç humà sida sant jaume

Descens de casos a Barcelona i Catalunya

Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), han baixat les infeccions noves de VIH i casos de sida. L’any 2021 es van detectar 169 noves infeccions per VIH en persones residents a la ciutat, fet que suposa un descens del 26,6 % respecte al 2020. A Catalunya també s’ha registrat un descens. En concret, el 2021 hi va haver 344 diagnòstics de VIH, un 20 % menys que el 2020, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya.