cas unic curacio virus VIH

Les infeccions pel virus de immunodeficiència humana (VIH) continuen reduint-se, segons les últimes dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT). L’any 2021 hi va haver un 20 % menys de diagnòstics de VIH que el 2020 i des del Departament de Salut ho atribueixen al tractament universal i la tasca de prevenció impulsada des del govern català.

Segons les xifres de la Generalitat, a Catalunya hi ha 33.365 persones que conviuen amb el VIH, de les quals el 81 % són homes. La gran majoria ha contret el virus per transmissió sexual i l’edat mitjana de les persones amb VIH és de 37 anys. En l’última dècada, els diagnòstics han anat baixant progressivament. Actualment, la taxa d’incidència és de 4,4 casos per cada 100.000 habitants, mentre que l’any 2010 era d’11 casos per cada 100.000 habitants.

Pla d’acció contra el VIH i altres malalties de transmissió sexual

Salut explica la davallada al fet que el tractament pel VIH és universal des del 2015 i, per tant, se n’ha estès l’aplicació. També asseguren que ha augmentat l’ús de la profilaxi preexposició al virus que es facilita des de 21 dispositius sanitaris de Catalunya i que beneficia 7.000 persones. A més, des del departament també s’han dissenyat plans d’accessibilitat als preservatius, amb la distribució gratuïta de dos milions, a més d’altres programes de prevenció.

També s’ha posat en marxa el Pla d’acció 2021-2030, que inclou mesures per reduir la incidència de la infecció i altres malalties de transmissió sexual entre la població, així com facilitar l’accés precoç al tractament i millorar la qualitat de vida de les persones que infectades.