Bebè acabat de néixer
Foto: Kelly Sikkema

(ACN / Redacció) La probabilitat que una nena s’infecti del VIH durant la gestació és fins a dues vegades més alta que en el cas d’un nen. Ho destaca un estudi en què ha participat l’IrsiCaixa que revela que hi ha diferències per sexe perquè el sistema immunitari innat del nadó és diferent en funció del sexe. En el cas dels nens el reservori és menor i més fàcil d’eliminar. No obstant això, el 2020 a l’estat espanyol no hi va haver cap transmissió vertical del VIH, és a dir, cap nadó va contraure el virus durant la gestió, el naixement o la lactància.

Estratègies per prescindir del tractament en infants

La recerca s’ha fet per dissenyar estratègies que permetin prescindir del tractament en els infants, perquè són un col·lectiu de menor adherència a la teràpia. Actualment, només un 52 % dels nens amb VIH pren tractament, a diferència del 76 % dels adults.

Entre els estudis que s’han fet, n’hi ha un sobre les diferències de sexe en el contagi durant la gestació. S’ha fet amb una mostra de 170 infants de Sud-àfrica i conclou que, en el cas dels nens, el reservori és menor i més fàcil d’eliminar.

Els investigadors van estudiar els limfòcits-T, unes cèl·lules del sistema immunitari afectades pel VIH del cordó umbilical. En el cas de les nenes van observar que les cèl·lules estan més actives i per això són més susceptibles a la infecció.

Tractament antiviral des del naixement

Els investigadors també han analitzat el reservori del virus des del naixement fins a l’adolescència. Les dades apunten que les nenes que s’infecten durant l’embaràs i reben tractament antiviral en néixer, tenen menys reservori que les persones adultes amb VIH. De fet, fàcilment assoleixen nivells indetectables, segons explica l’investigador principal d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado.

Entre altres estratègies, l’equip avalua la possibilitat d’administrar immunoteràpies juntament amb el tractament antiretroviral per poder reforçar el control del virus.