llum ventura mor

Llum Ventura, activista social arrelada al districte de Ciutat Vella de Barcelona, ha mort als 82 anys d’edat. Nascuda l’any 1941 i provinent d’una família de llarga tradició d’activisme social i polític, durant anys va treballar i lluitar amb les dones de la zona als seus negocis i a altres iniciatives.

El 1979 va obrir el seu primer negoci, La Mar, una perruqueria que, alhora, també era una biblioteca per a les dones del barri on es donava informació, entre altres qüestions, sobre avortaments clandestins. Set anys després, Ventura va obrir La Pelu, una altra perruqueria que volia trencar els tòpics i la imposició que les dones hi haguessin d’anar cada setmana.

Consellera independent de Ciutat Vella

El seu activisme la va portar als anys noranta a ser consellera independent del districte de Ciutat Vella durant sis anys. Durant aquest període, l’any 1997, va impulsar la creació de l’associació Dones del 36, un projecte de memòria històrica per recuperar i transmetre el testimoni de les dones que van viure la guerra, van defensar la llibertat i la democràcia, i que, en molts casos, van haver-se d’exiliar o se les va empresonar.

Ja retirada de la vida política, Ventura també es va implicar en el projecte de Guanyem Barcelona, amb el desig d’aconseguir “un canvi municipalista”.

Partits polítics i entitats socials s’acomiaden de Ventura a les xarxes

La mort de Llum Ventura ha provocat una onada de reaccions a les xarxes socials. Barcelona en Comú, l’exregidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i diverses entitats socials com el Lokal del Raval i l’Escola Arcàdia s’han acomiadat a Twitter de l’activista recordant la seva tasca social a la ciutat.