El taller Aprofita’m produeix fins a 30 menús cada dimarts que després l’ONG De Veí a Veí reparteix a persones sense llar o sense cuina. En l’elaboració del menjar, hi participen voluntaris del Servei de Rehabilitació Comunitària Esquerra de l’Eixample, que està orientat a la rehabilitació psicosocial. Es tracta d’una col·laboració entre entitats que coordina la Federació d’entitats Calàbria 66, i es fa a la cuina comunitària de l’espai veïnal del Mercat de Sant Antoni. L’equipament es va estrenar el gener.

Cada dimarts surten uns 20 menús solidaris de l’Aprofita’m

Aprofitament alimentari i cuina solidària

Cada dimarts, els voluntaris del SRC Esquerra de l’Eixample dissenyen un menú per preparar entre 20 i 30 plats. A banda del peix fresc que els subministren cada 15 dies i altres productes, també processen els que té l’ONG De Veí a Veí amb una data de caducitat propera. Després, l’ONG també rebrà els plats preparats per poder-los distribuir entre els usuaris de l’entitat que no tenen com cuinar. De mitjana, en reparteixen uns 40 cada dia.

Els voluntaris del SRC Esquerra de l’Eixample expliquen que, a banda d’aprendre a cuinar, el taller els serveix per agafar una rutina i també els suposa un lloc de trobada, un lloc per sentir-se útils i ajudar la gent.

La cuina comunitària, un equipament a ple rendiment

La cuina comunitària és l’equipament estrella de l’espai veïnal del Mercat de Sant Antoni. S’havia d’enllestir quan es va inaugurar el Mercat el 2018, però no va entrar en funcionament fins a començaments d’aquest any. Aïda Leal, directora de Calàbria 66, explica que la cuina era molt esperada pel teixit associatiu i veïnal del barri, i que és una oportunitat per fer projectes comunitaris, com l’Aprofita’m, que vol sensibilitzar i formar sobre el malbaratament alimentari al barri de Sant Antoni.