Continua la lluita contra la plaga de paneroles que afecta diversos carrers del barri de Sant Andreu, a la zona del carrer de Sòcrates amb el de Concepció Arenal. Aquest dilluns l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha tornat a actuar en aquests carrers, aplicant un gel als pous de les clavegueres, després que divendres passat ja realitzés una altra operació. Les tasques de l’Ajuntament, segons els veïns, estan donant fruits. “En veus córrer alguna, però sembla que ja està controlat“, ha assegurat un veí als micròfons de betevé.

L’alerta de la presència de paneroles la va donar els veïns a finals de juny. Des de llavors l’ASPB hi està actuant. Es van fer tractaments a les clavegueres, cosa que, segons fonts municipals, ha provocat que els insectes hagin acabat sortint a la superfície. A banda de l’actuació de salut pública aquests dies també s’ha intensificat la neteja dels carrers.

Tornen a obrir els comerços precintats

El reforç de les actuacions a finals de la setmana passada ha reduït considerablement el nombre de paneroles al carrer, tot i que encara n’hi ha moltes. De fet, molts comerços que no obren els dissabtes i els diumenges han precintat les portes i les finestres de l’establiment aquest cap de setmana per evitar que els insectes hi puguin entrar. Una sucursal bancària, fins i tot, ha hagut de tancar portes per culpa de la plaga.

Les altes temperatures, les culpables

Segons l’ASPB, la proliferació i aparició més habitual de paneroles a la via pública està relacionada amb l’augment de la temperatura. Per això, la majoria de comunicacions ciutadanes i actuacions per fer-hi front es concentren durant els mesos d’estiu. L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental, ADEPAP, ja havia alertat a principis de juny que la panerola americana seria la principal plaga d’aquest estiu a la ciutat.

En el cas de Sant Andreu, la plaga és de paneroles americanes. Poden mesurar entre 34 i 53 mm i és de calor marró ferruginós i les ales són vermelloses i cobreixen totalment l’abdomen. És la panerola més gran i es desplaça corrent o volant.

Una plaga sense precedents

Veïns de Sant Andreu han explicat que mai abans no havien viscut una plaga igual al barri. “Jo crec que el sistema d’escombraries que tenim a Sant Andreu no beneficia gens a tot això“, opina un veí. D’altres encara temen que la plaga no s’hagi erradicat del tot i puguin arribar les paneroles als seus domicilis. “No sé si arribaran o no perquè això va ser de sobte. A milers, estaven escampades per tot arreu”.