Els Mossos d’Esquadra han detingut cinc dones i un home d’una mateixa família com a presumptes autors d’uns delictes de pertinença a grup criminal, tràfic d’éssers humans amb finalitats delictives i estafes continuades. L’operació policial es va dur a terme el 10 de juliol després de més de vuit mesos d’investigacions de la comissaria de Cornellà de Llobregat que va acabar amb l’entrada a dos domicilis de Badalona i Sabadell. La policia catalana va detectar l’activitat delictiva del clan que captava i després explotava persones d’edat avançada, amb discapacitats psíquiques i amb un alt grau d’exclusió social. 

Captaven les víctimes als menjadors socials

La policia destaca la crueltat del “modus operandi” de la família detinguda que captava les víctimes, sobretot, als menjadors socials. Un cop reclutats, els obligaven a fer tasques de neteja a pisos, els maltractaven físicament i només el donaven un entrepà i aigua per passar el dia. A més, els utilitzaven per obtenir crèdits i fer compres finançades, en alguns casos amb documentació falsificada. Els crèdits que rebien les persones amb discapacitat generaven avisos de morositat i, finalment, les entitats bancàries els deixaven de concedir préstecs. Arribat aquest punt, el clan expulsava les víctimes de casa i en captava de noves.

Una temptativa d’abús sexual

En un dels domicilis escorcollats els agents van alliberar una dona que va denunciar maltractaments i una temptativa d’abús sexual. La dona ha estat acollida pels Serveis Socials de Barcelona perquè rebi atenció pels delictes que ha patit i per la seva situació de vulnerabilitat. En les entrades als immobles, els mossos van requisar material electrònic i documentació relacionada amb la concessió dels crèdits. Els detinguts van passar a disposició judicial el 12 de juliol i s’ha decretat presó per a un d’ells. Amb anterioritat, durant la investigació, ja hi havia ingressat un altre membre clan per delictes previs i la resta d’arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs. La investigació està oberta i no es descarten més detencions.