Després de prop de nou mesos des que es va obrir la causa contra els polítics i líders independentistes, els advocats creuen que són en un punt d’inflexió. Hi influeix que el jutge Llarena ha tancat el sumari i, per tant, el cas passa a mans de la sala segona del Suprem. També ha canviat el fiscal general de l’Estat: Maria José Segarra ha substituït Julián Sánchez Melgar en el càrrec.

Però, sobretot, les defenses consideren que la resolució dictada aquest dijous pel tribunal de Schleswig-Holsteinque descarta la rebel·lió i només admet extradir Puigdemont per malversació, significa un abans i un després en tot aquest procés judicial.

Presentaran de nou la petició de llibertat

Per això, els advocats que representen els presos, Jordi Pina (Sànchez, Turull i Rull), Marina Puig (Cuixart), Xavier Melero (Forn), Andreu Van den Eynde (Junqueras i Romeva), Olga Arderiu (Forcadell) i Mariano Bergés (Bassa), han anunciat que la setmana que ve presentaran un recurs en què tornaran a demanar que se’ls alliberi.

“Tots hem convingut que no hi ha cap probabilitat que això acabi amb cap condemna per rebel·lió. Per tant, se’ns obre una nova oportunitat per posar fi a la situació injusta de presó preventiva”, ha afirmat Van den Eynde. “No estem dient que ja hàgim guanyat el judici ni pretenem que es retirin les acusacions, però amb la resolució d’ahir d’Alemanya augmenta molt el pronòstic d’una sentència molt favorable per als nostres clients”, ha conclòs Pina.

Neguen cap negociació amb la fiscalia

Després que hagin aparegut algunes informacions que insinuaven possibles negociacions dels processats amb la fiscalia, els advocats dels presos ho han negat rotundament. “No hi ha cap canal de negociació ni n’hi haurà”, ha afirmat, categòric, Van den Eynde. Puig hi ha afegit que si se’ls acusa de rebel·lió “i no n’hi ha hagut mai, i hi ha un altre tribunal que també ho diu, què he de negociar? No hi ha delicte. No tinc res a negociar”, ha conclòs l’advocada de Cuixart.