Pacíficament i pel seu propi peu els ocupants del número 106 del carrer de Pujades han marxat de l'edifici. Es tracta d'una nau industrial que servia d'habitatge i de magatzem de ferralla a unes 25 persones, la majoria d'origen africà. Segons l'Ajuntament una inspecció dels bombers va determinar que l'edifici no era segur per als que hi vivien. S'hi va trobar material inflamable i es va considerar que el risc d'incendi era alt. Cap a les 12 del migdia han arribat les dotacions de la Guàrdia Urbana, que han donat de marge fins a les quatre de la tarda perquè els ocupants s'enduguessin les seves pertinences. Així ho han fet i quan han entrat els agents ja no quedava ningú dins la nau. SERGES TOMDI "He estado en una pensión y se me ha terminado el dinero. Unos amigos me ayudaron y he estado aquí una semana y aquí estoy sin saber qué voy a hacer." IBRAHIMA SEYDI "Lo único que estamos pidiendo es que se haga todo lo posible para que estos chicos no queden a la calle. Porque si no la situación va a ser insoportable." L'operació s'emmarca en el Pla d'assentaments irregulars que preveu allotjaments temporals per a aquells que vulguin acollir-s'hi. De fet, segons el consistori, avui 15 persones han requerit l'ajuda dels serveis socials i vuit més han demanat allotjament per als propers dies. La Xarxa de Suport als Assentaments considera que pel que fa a l'habitatge, el pla de l'Ajuntament està donant resultat. Ara bé, respecte a la inserció laboral no poden dir el mateix. QUIM ESTIVILL, Xarxa de Suport als Assentaments "Les línies mestres de l'Ajuntament que eren una cooperativa de ferralla per a aquesta gent que majoritàriament s'hi dediquen i després una experiència amb horts urbans, no ha funcionat. Està ben encallat." A quarts de sis de la tarda ha finalitzat l'operatiu policial i s'ha procedit a tapiar l'entrada.

Els agents han tallat el tram del carrer de Pujades entre els carrers d’Àvila i d’Àlaba, on hi havia la nau ocupada per una trentena de persones que es dedicaven a revendre ferralla. Fonts municipals han explicat que el desallotjament s’ha fet pel risc d’incendi per acumulació de materials inflamables i per la fràgil estructura de la nau.

Cap a les 12 del migdia, efectius dels bombers i la Guàrdia Urbana han arribat a la nau i han fet sortir les persones que l’ocupaven, a qui han obligat a recollir totes les seves pertinences. Durant el desallotjament s’han viscut moments de tensió entre els habitants i els agents de la policia municipal. Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat un vehicle del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i efectius dels Serveis Socials de l’Ajuntament.

Segons l’Ajuntament, l’actuació forma part d’un protocol d’inspeccions de naus habitades en mal estat. Quan es detecta risc per als habitants es procedeix a desallotjar-la. Fonts municipals han explicat que la nau del carrer de Pujades tenia una “difícil sortida en cas d’emergència”. La nau, de dues plantes, és de propietat privada i està immersa en un procés judicial per al desallotjament.

“La inserció laboral no ha funcionat”

Algunes de les persones desallotjades aquest dimarts han volgut explicar el seu testimoni. Demanen que es faci tot el possible perquè aquests nois no es quedin al carrer, ja que si no “la situació serà insuportable per a tothom”. Un altre ocupant de la nau ha explicat com es va quedar sense diners per pagar la pensió i vivia aquí des de feia una setmana. “Uns amics em van ajudar i aquí estic, sense saber què faré ara”.

Fins al desallotjament s’hi han apropat membres de la plataforma de suport als assentaments, com en Quim Estivill. Ha dit que el pla d’assentaments de l’Ajuntament per buscar un sostre a les persones desallotjades ha funcionat raonablement, però que aquest pla no ha tingut continuïtat a l’hora de poder inserir laboralment aquestes persones. “Les línies mestres de l’Ajuntament que eren una cooperativa de ferralla per a aquesta gent que majoritàriament s’hi dediquen i després una experiència amb horts urbans,no ha funcionat. Està ben encallat.”