El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i la directora del Centre Europeu del Voluntariat (CEV), Gabriella Cívico, han signat aquest dilluns un memoràndum d’entesa entre l’Ajuntament i el CEV per formalitzar la col·laboració en la capitalitat europea del voluntariat 2014. Es vol fomentar més el voluntariat a Barcelona, enfortir la col·laboració entre centres de voluntariat i promoure l’intercanvi internacional de voluntaris. Barcelona va ser escollida capital europea del voluntariat el desembre passat a Brussel·les després d’imposar-se a dues ciutats franceses i una de portuguesa.

Dins del programa d’actes de la capitalitat, el Comissionat de Participació, Carles Agustí, ha avançat que l’Ajuntament llançarà una aplicació per a mòbils sobre voluntariat que connectarà l’oferta i la demanda en aquest àmbit. “Volem posar en contacte de manera senzilla i amb el mòbil la gent que té ganes de fer de voluntari i les possibilitats que ofereixen les entitats”, ha explicat Agustí. L’executiu prepara també una mesura de govern sobre voluntariat escolar amb l’objectiu de promoure aquesta pràctica als centres educatius. Es prendrà com a exemple el model de voluntariat de l’escola Pare Manyanet en què les famílies fan accions concretes, ha concretat Agustí, amb la intenció d’estendre’l a altres centres.

Una nova pàgina web sobre la capitalitat recull ja les activitats que es faran durant aquest any 2014. Entre d’altres, destaca l’Escola d’Estiu del Voluntariat i una jornada internacional de reflexió sobre l’associacionisme i el voluntariat. En la capitalitat, l’Ajuntament compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana de Voluntariat Social, la Federació de Voluntaris de la Caixa i el suport de diverses entitats i institucions.