Els dos col·lectius diuen que els fets es van produir la nit de dimecres passat, 26 de juliol, al Centre d’Internament d’Estrangers, situat a la Zona Franca. Afirmen que un dels caps de la Policia Nacional va agredir un intern d’origen algerià de 19 anys “amb l’agreujant que els fets van ser comesos per motivacions racistes i abús de superioritat”. La jutgessa de guàrdia ja ha obert diligències i ha pres declaració a l’intern. La Policia Nacional nega cap agressió.

Segons consta a la denúncia a la qual ha tingut accés betevé, l’endemà de la presumpta agressió, una cinquantena d’interns, també algerians, van iniciar una vaga de fam al pati en solidaritat amb el seu company i per reclamar respecte i el cessament “del tracte inhumà, indigne i violent a què es troben sotmesos”. Aquell mateix matí, el cap del cos de la policia espanyola va acostar-se al grup d’interns que eren al pati i va fer anar al jove a un espai sense càmeres de videovigilància. Allà, acompanyat de quatre policies més, el cap de la policia va començar a cridar-li molt fort i davant la resposta de l’intern, que no entenia el castellà, li va etzibar una bufetada amb la mà oberta.

Sempre segons el relat de la denúncia, el policia va cridar aleshores un altre intern marroquí que passava per allà perquè fes de traductor i acostant-se i intimidant el jove algerià li va cridar violentament: “De mi no se’n riu ningú. Acabo de tornar de vacances i d’aquí en endavant tinguin en compte que els tallaré el rotllo. T’ha quedat clar? Que et rebento!“.

L’endemà, divendres 28, quan els membres d’Irídia i de Tanquem els CIE van poder accedir a les instal·lacions per parlar amb els interns, ja havien deportat la meitat dels que havien iniciat la vaga de fam i que havien presenciat els fets. A la denúncia, s’assegura que l’intern ha hagut de ser atès pel servei sanitari del centre ja que té danys físics (a l’ull, la mandíbula i el pòmul esquerra) i psíquics (està angoixat per por de més represàlies).

La policia nega cap agressió

Portaveus de la Policia Nacional han negat que es produís cap agressió a les instal·lacions del CIE, però sí confirmen que la nit de dijous a divendres, 37 interns no van sopar ni van voler passar la nit a l’habitació. Segons el cos, d’aquests van ser 23 els que no van esmorzar a l’endemà, mentre que divendres al migdia -asseguren- que “tot estava normalitzat”.