Els equips d’intervenció també col·loquen verí al clavegueram i tapen els nius per comprovar si hi continua havent activitat o no. Si no detecten moviment es considera que la plaga en aquell punt s’ha pogut controlar. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, explica que les rates no són ara per ara un problema de salut pública: “Fa més calor, la gent en veu més perquè surten més al carrer i precisament per tranquil·litzar aquests veïns intensifiquem l’activitat de prevenció”. “On hi ha vida hi ha rosegadors. No és un problema de salut pública i hem d’aconseguir que continuï sent així”, conclou Tarafa.

Cens de rosegadors

L’any vinent Barcelona es podria convertir en la “primera ciutat al món” a tenir quantificada la densitat de rosegadors. S’elaborarà un mapa per zones que es vol tenir llest durant el segon trimestre del 2018 que permetrà “verificar si les accions que fem fins ara són suficients o no”.

L’Agència de Salut Pública només actua en l’espai públic i per accedir a zones privades requereix un permís que s’ha de tramitar a través de cada districte: “És un tràmit lent i ara ja estem treballant amb els serveis jurídics municipals per veure si podem accelerar-ho”, explica Helena Pañella, responsable de Salut Ambiental.

Pañella insisteix en la necessitat que els propietaris d’espais, baixos, magatzems o solars en facin un bon manteniment per evitar que esdevinguin espai de refugi i cria d’aquests animals.