El síndic de greuges de Catalunya en funcions, Rafael Ribó, ha obert aquest dimarts una actuació d’ofici per l’agressió homòfoba que va patir divendres 31 de maig una parella gai al Parc de Joan Miró de Barcelona. Segons els joves, un grup de set encaputxats els van increpar i agredir amb cops de puny i empentes. Els dos joves ja haurien denunciat el cas en una comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Mossos i Ajuntament de Barcelona hauran d’informar el síndic

El síndic ha demanat a la Direcció General de la Policia que informi sobre les actuacions empreses en aquest cas concret i les que s’hagin establert en l’àmbit de seguretat ciutadana en relació amb la prevenció de la violència LGTBIfòbica. Així mateix, Ribó ha sol·licitat informació a l’Àrea de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona per conèixer el conjunt d’actuacions empreses en aquest cas concret.

Competències del síndic

El marc normatiu català i la Llei 11/2014 atorguen al síndic l’autoritat i l’encàrrec de vetllar per la no discriminació, amb independència de l’orientació sexual o la identitat de gènere o d’expressió de gènere de la persona i d’exercir les funcions relatives a la defensa de drets i llibertats en matèria de no discriminació de les persones LGTBI que puguin haver estat vulnerats per l’actuació d’institucions, tant públiques com privades.