El Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona ha citat a declarar aquest dimarts nou persones que al novembre van participar en l’ocupació de les vies a l’estació de Sants per protestar contra l’empresonament dels consellers destituïts. Cinc dels investigats per possibles delictes de desordres públics i coaccions no han comparegut davant del jutge, mentre que els altres quatre sí: un ha declarat i la resta s’han acollit al seu dret a no fer-ho. Ara caldrà esperar per veure si es personen a la propera citació, prevista per al 28 de març.

Els fets es remunten al 8 de novembre, quan centenars de persones van baixar a les vies de l’AVE i van tallar la circulació dels trens. La mobilització, com a protesta contra l’empresonament dels consellers destituïts després d’aplicar el 155, va obligar a tancar l’estació de Sants durant quatre hores. A Girona centenars de persones també van bloquejar les vies d’alta velocitat des de primera hora del matí.

Concentració de suport a les portes de la Ciutat de la Justícia

Com a mostra de suport, una vintena de persones s’han concentrat davant la Ciutat de la Justícia, on estaven citats a declarar. En una compareixença als mitjans, una de les portaveus d’Alerta Solidària, Norma Pedemonte, ha explicat que tres dels quatre investigats que han comparegut no han declarat perquè es pretén coartar la llibertat d’expressió de les persones “compromeses amb la defensa de la república” perseguint-les i sancionant-les.

El 20 de gener la magistrada que porta el cas va constatar que la protesta a les vies, coincidint amb l’aturada general que s’havia convocat, van “impedir totalment el trànsit ferroviari” i que això va afectar multitud d’usuaris. En la seva interlocutòria, la jutgessa destacava que va ser una ocupació absolutament pacífica, sense constància de danys materials ni violència física.