judici mossos acusats agressió confinament

(ACN) Un dels quatre mossos d’esquadra acusats d’agredir un jove al Raval el novembre del 2020, durant el toc de queda, ha defensat que “l’ús i la quantitat d’agents es va adequar a la resistència que va mostrar el detingut”. Aquest és el primer dels agents processats que declara en el judici que aquesta setmana se celebra a l’Audiència de Barcelona. El policia ha assegurat que la víctima va tenir una “actitud molt agressiva”.

El jove “tenia brots violents”

L’agent ha assegurat que la víctima sobresortia en el grup perquè “no parava de queixar-se”. Amb tot, ha reconegut que la situació no era de perill. Ha detallat que no va veure el moment en què el caporal va reduir i fer caure a terra el noi, perquè estava concentrant en les tasques d’identificació de la resta. Sí ha admès que va sentir un fort cop a terra i que, minuts més tard, quan va veure que la persona s’aixecava i s’intentava resistir, va decidir acudir a ajudar els seus dos companys. El policia ha assegurat que el noi “tenia brots violents, movia les cames agitadament, escopia, cridava i insultava“.

L’agent ha dit que no va veure que la víctima tingués ferides a la cara, sang o que hagués patit lesions a la boca i les dents. Tot i això, ha subratllat que les lesions són una conseqüència habitual de les “reduccions de persones agressives”, com era el cas del detingut.

Diu que el vídeo de les veïnes són “imatges manipulades”

L’agent s’ha negat a valorar les imatges de vídeo que recullen l’actuació policial i que són la principal prova pericial del cas, en considerar que estan “manipulades”. Així, ha justificat la intervenció que van dur a terme la nit del 13 de novembre del 2020 perquè la víctima “es resistia de forma activa”. Ha relatat que malgrat que van detectar el grup abans d’arribar al carrer Nou del Dulce i van demanar als nois que s’aturessin en dues ocasions, els joves van fer cas omís. Per això, ha explicat, van decidir interceptar-los, col·locar-los de cara la paret i demanar-los els seus documents d’identitat.  

La Divisió d’Afers Interns va detectar “indicis d’irregularitats”

També han declarat quatre membres de la Divisió d’Afers Interns dels Mossos (DAI), que han indicat que van detectar “indicis d’irregularitats” que podrien ser constitutius d’un delicte durant el visionat dels vídeos. Aquests agents han insistit en la validesa del vídeo de la veïna i han dit que les imatges són les mateixes que va difondre BCNLegends. Han admès que el material de la dona està separat en diversos clips, però que són correlatius i que no s’aprecien manipulacions.

Precisament, la validesa d’aquest document gràfic ha tornat a generar polèmica perquè els perits especialitzats que han comparegut, a petició de la defensa, han deixat clar que no es pot assegurar la seva autenticitat perquè no figuren les metadades.  

També han testificat la psiquiatra de la víctima i la doctora que va atendre-la a la comissaria de les Corts hores després de l’agressió. La primera ha relacionat l’estrès posttraumàtic que pateix el noi amb l’episodi que va tenir lloc aquella nit. La segona, ha explicat que la lesió de l’ull correspondria a un cop directe, mentre que la de la boca sí s’ajustaria a un impacte contra l’asfalt.  

Penes d’entre vuit i 15 anys de presó

La resta d’agents processats declararan aquest dijous. Els quatre jutjats s’enfronten a penes d’entre vuit i 15 anys de presó per falsedat documental, un delicte de lesions, detenció il·legal i un delicte contra la integritat moral, i a 22 anys d’inhabilitació.