vacuna covid-19
vacuna covid-19

Des de l’inici de la pandèmia s’han administrat 112 milions de dosis de vacunes, la qual cosa representa un 25,11 % de la població del continent (446 milions d’habitants). Queden encara un 45 per cent de ciutadans europeus per punxar si es vol arribar a la immunitat de grup, que suposa el 70 % de la ciutadania.

L’efectivitat de les vacunes és una cursa contra rellotge. És necessari administrar-les al màxim de gent, al més aviat possible. L’objectiu, evitar que una mutació del virus resti efectivitat als vaccins disponibles en el mercat.

De moment n’hi ha quatre d’autoritzades:

  • CX-024414 (Moderna)
  • Tozinameran (Pfizer-BioNTech)
  • Chadox1 NCOV-19 (AstraZeneca)
  • AD26.COV2.S (Janssen, del grup Johnson & Johnson)

Les vacunes actualment en fase de desenvolupament són les de les farmacèutiques:

  • Sanofi-GSK
  • Curevac
  • Valneva
  • Novavax
Vacunació covid
Els ciutadans vacunats a la Unió Europea ja ha arribat a la xifra de 112 milions

Aposta de la Comissió Europea per la vacuna de Pfizer-BioNTech

La Comissió Europea ja ha expressat les seves preferències. El 14 d’abril, la seva presidenta, Ursula von der Leyen, va anunciar un contracte amb Pfizer-BioNTech que aportarà a la Unió 1.800 milions de dosis addicionals per al període 2022-2023. La justificació del contracte nou són la seguretat del producte i la fiabilitat en el lliurament de dosis de la multinacional farmacèutica. No se sap, però, el cost d’aquest contracte, com tampoc el que han costat als ciutadans europeus els encàrrecs anteriors.

Contràriament, els documents de compravenda especifiquen que l’administració de les vacunes és únicament i exclusivament responsabilitat dels estats membres, sobre els quals, consegüentment, recau qualsevol possible indemnització. La Comissió Europea mostra en el seu web els contractes però amb parts censurades, entre les quals, el preu dels lots encarregats.

El 15 d’abril el CEO de Pfizer, Albert Bourla, va dir que seria necessària una tercera dosi de la seva vacuna, sis mesos després de la segona punxada.

L’aposta de les autoritats europees per Pfizer-BioNTech és un missatge que qüestiona l’efectivitat de les altres vacunes, en especial aquelles que en alguna ocasió s’han aturat preventivament a causa dels efectes secundaris reportats. 


El 15 de març l’Agència Europea de Medicaments va suspendre cautelarment la vacunació amb AstraZeneca, tot i que tres dies més tard el Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PARC) la va tornar a autoritzar. Després de l’anàlisi realitzada, l’organisme regulador no va trobar una relació de causa-efecte entre l’administració del vaccí i el risc de formació de coàguls de sang en les persones que la reben.

vacuna covid-19 moderna
L’EMA té notificades 9.119 reaccions adverses en l’administració de la vacuna de Moderna
vacuna covid-19 moderna

El 13 d’abril es va saber que la farmacèutica Janssen (que forma part del grup Johnson & Johnson) va aturar la distribució de la seva vacuna per sis casos greus de trombosi, és a dir, per la formació de coàguls a la sang amb resultat de mort. Tot i que en aquest cas l’Agència Europea de Medicaments (l’EMA, en el seu acrònim en anglès) va trobar una relació entre les morts reportades i la vacuna, l’organisme regulador va dictaminar que els beneficis són superiors als riscos. 

191.980 reaccions adverses notificades

Fins al 22 d’abril, l’EMA havia rebut 191.980 notificacions de reaccions adverses. El registre d’aquests efectes, però, no determina que la causa siguin els mateixos vaccins. Cal una anàlisi científica detallada de cada cas per determinar-ho. Ara per ara, només es pot assegurar que s’ha notificat la mort de 113 persones després de l’administració de les vacunes, però en la majoria dels casos, encara no es pot saber si és a causa de la punxada.

Les 113 persones que, malauradament, han mort suposen el 0,0001 % del total de població vacunada. El baix percentatge és un dels motius pels quals els organismes reguladors consideren que els beneficis, en una situació de pandèmia, superen els riscos.

Ara bé, la xifra és estadísticament més significativa si es comptabilitzen els efectes secundaris que l’EMA etiqueta com a “no recuperats”. De tot el volum de vacunes administrades, s’han reportat 5.239 reaccions adverses “no resoltes”. Aquesta dada suposa el 0,046 % de la població vacunada.    

Segons l’estadística de l’EMA, les principals reaccions adverses són els símptomes característics de l’administració d’un vaccí i, en menor mesura, trastorns del sistema nerviós.

Als Estats Units, des del 14 de desembre del 2020 fins al 19 d’abril del 2021, el centre de recepció de reaccions adverses de vacunes (Vaccine Adverse Event Reporting System) va rebre 3.486 notificacions amb resultat de mort, després de l’administració d’algun vaccí autoritzat contra la covid, però cal establir, cas per cas, una relació de causa-efecte entre la punxada i la mort de la persona. Ara bé, la xifra representa el 0,0016 per cent de la població immunitzada.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a