vacunes de Pfizer

Els contractes que la Comissió Europea (CE) ha signat amb les farmacèutiques per comprar vacunes han estat fins ara un secret. No se sabien ni les condicions de la venda dels vaccins ni tampoc el preu de les dosis. Ara, però, la Rai italiana ha publicat el document del primer contracte entre la CE i Pfizer per comprar 200 milions de dosis, amb opció a ampliar-ho a 100 milions més.

Segons aquest document, al qual també ha tingut accés ‘La Vanguardia’, la farmacèutica queda lliure de tota responsabilitat en cas que la vacuna produeixi algun dany a tercers, incloses les empreses. El contracte està signat amb data del 20 de novembre del 2020, quan encara no s’havia autoritzat la comercialització del vaccí.

El preu: 15,50 € per dosi

Segons el contracte entre Pfizer i la CE, el preu de les primeres 100 milions de dosis era de 17,50 € per dosi. Aquesta quantitat es rebaixava fins als 13,50 € dels 100 milions fins als 200 milions. És a dir, que la CE va pagar de mitjana 15,50 € per dosi. El document estableix aquest preu de 15,50 € sempre que la Comissió Europea ordenés comprar la segona comanda de 100 milions de dosis els tres primers mesos després de rebre l’autorització per comercialitzar el vaccí (fet que es va produir el 21 de desembre). En cas contrari, el preu per dosi s’apujaria als 17,50 €. La CE va comprar aquests 100 milions de dosis a Pfizer, però ho va fer una setmana després de l’autorització de l’EMA.

La farmacèutica, lliure de responsabilitat

El contracte entre Pfizer i la CE també eximeix la companyia farmacèutica de possibles responsabilitats en cas que la vacuna produeixi algun dany a tercers, incloent-hi empreses. Segons el document, és la Comissió Europea qui l’assumeix. Pfizer, en canvi, només es fa responsable en cas d’haver-se produït una errada en el procés de fabricació dels vaccins. Tampoc no es responsabilitza de possibles indemnitzacions, en cas que n’hi hagués.

caixes amb la vacuna de Pfizer

Segons el document, Pfizer es va comprometre a lliurar 25 milions de dosis abans d’acabar el 2020, 40 milions el primer trimestre del 2021, 60 milions entre l’abril i el juny, i 75 milions el tercer trimestre. La farmacèutica és la que millor ha complert amb els terminis establerts amb Europa i la que menys maldecaps ha provocat. De fet, Brussel·les fa uns dies va anunciar que apostava per Pfizer, vistos els problemes amb AstraZeneca, i va anunciar la compra de 10 milions de dosis addicionals del vaccí.