El govern municipal ha posat en marxa uns cursos que busquen apoderar digitalment joves, professionals i jubilats. L’oferta es tradueix en sis programes formatius i en accions per reduir l’escletxa digital que avui suposa un factor creixent de desigualtat social. Aquests desajustos afecten especialment persones entre els 65 i els 74 anys, gent a l’atur i les rendes més baixes.

Reduir l’escletxa digital

Reduir l’escletxa digital que existeix entre la gent que utilitza les noves tecnologies en el seu dia a dia i aquelles, que normalment per raons d’edat, o per nivell de renda, no ho fan. Aquest és el repte que s’ha marcat l’Ajuntament a través de Barcelona Activa, el qual destinarà 2 M € a sis cursos dirigits a millorar les competències digitals dels ciutadans.

Foment de la creativitat entre els més joves

Una altra part important dels cursos que s’ofereixen van dirigits als joves en edat prelaboral perquè s’interessin per professions d’àmbit científic i tecnològic. El programa s’adreça a 500 estudiants i es fa en col·laboració amb l’Universitat Pompeu Fabra. En un dels tallers, per exemple, els més joves poden aprendre sobre intel·ligència artificial, descobrir la internet de les coses (IOT), fer de “hackers” matemàtics a les xarxes o endinsar-se en el món de la robòtica. L’oferta es complementa amb un taller audiovisual i un altre d’enfocat a reduir l’escletxa digital de gènere.

Preparar els professionals pels reptes tecnològics

La formació també està dirigida a emprenedors i empreses sota el nom de Cibernàrium. Aquí es pot aprendre a aplicar la tecnologia al màrqueting, imatge digital o disseny web, i orientar-la a diferents activitats, com ara l’educació, la mobilitat, el turisme, el comerç o la salut. Es pot accedir als cursos via telemàtica.

Renovar-se professionalment

Paral·lelament es faran també cursos orientats als professionals amb interès per a les tecnologies amb titulació superior o universitària i que vulguin orientar el seu perfil cap a les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC). Les places s’obriran a l’abril i duraran entre 250 i 350 hores.