Abans d'anar a la línia de sortida, darrers estiraments i últims consells per als qui s'estrenen en aquesta edició de la Cursa de la Mercè. LAURA i XAVIER GARRELL "Esperem disfrutar. A més és un dia molt especial avui, perquè em fa molta il·lusió poder córrer amb la meva filla, que es el seu debut. Jo ja porto moltes curses, però em fa molta il·lusió poder fer el debut amb ella i aquí a Barcelona amb la Mercè." Amb 17.000 corredors inscrits, aquesta 35a Cursa de la Mercè és una de les més familiars que es viuen a la ciutat. Darrere de les tanques tampoc no hi han faltat els ànims. CRISTINA CAZORLA "He vingut a animar al meu marit i he vingut a veure que no ens plogui i que pugui acabar aquests 10 quilòmetres, que espero que sí. Estem molt contents perquè és la primera vegada que el seu fill de set mesos el veurà córrer." Després de 10 quilòmetres suant, arriba el moment de travessar la línia de meta i valorar el temps que s'ha fet. JOSÉ ANTONIO i CLAUDIA TOMEO "Ha anat molt bé, perquè la Claudia és la segona vegada que la fa i està molt contenta. Hem acabat junts i perfecte." Les parades d'autobús completament buides són una mostra dels talls de trànsit i els desviaments que ha provocat aquesta Cursa de la Mercè. Pero no tothom n'estava al cas. MARIA "No, no lo sabia porque en realidad yo fui a coger el bus y no hay ningún letrero en ninguna de las paradas." Tot i que la cursa ja fa estona que ha acabat, la normalitat no tornarà als carrers de Barcelona fins a les 3 de la tarda. D'aquesta manera es posarà fi al primer gran acte de les festes de la Mercè del 2013.

El primer a completar els 10 km ha estat Carles Castillejo, que ja va guanyar la cursa de l’any passat. La més ràpida ha estat Hasna Bahom, guanyadora el 2008, el 2009 i el 2011.

Més dones que mai

A més de la més multitudinària, amb 1.000 inscripcions més que l’any passat, la d’aquest any ha estat també la cursa més femenina perquè hi havia 5.100 dones inscrites, una tercera part del total. Per exemple, la Fátima i l’Ouarda hi participaven per primer cop, tot i que ja havien fet la Cursa El Corte Inglés. Estan molt contentes de fer-ho juntes i enmig d’un gran ambient, amb tota l’avinguda plena de gent a punt de començar la Mercè corrents.

Entre els corredors hi havia, doncs, homes i dones de totes les edats. La mitjana d’edat era exactament de 37,66 anys.

L’Anna i la Maria Pilar són dues germanes que han vingut a la Cursa no per córrer sinó amb els seus fills de 20 i 21 anys. Els sembla fantàstic que participin en un esdeveniment com aquest i, en acompanyar-los, elles viuen també de prop la primera gran activitat de la Mercè. Finalment, el fill d’una d’elles, en Josep Maria Arnal, ha quedat entre els 20 primers corredors, així que l’alegria ha estat plena i compartida.

Corredors amb discapacitats

El guanyador de la Cursa de la Mercè en la categoria de cadires de rodes ha estat en Richard, un veritable atleta paralímpic. El fred i el vent de cara l’han molestat una mica, però assegura que el recorregut de 10 quilòmetres de la Cursa de la Mercè el resulta molt còmode perquè és bastant pla i especialment fàcil de fer en cadira de rodes.

A banda dels discapacitats que han fet el recorregut llarg, a l’edició d’enguany de la Cursa de la Mercè hi havia també un recorregut adaptat de dos quilòmetres per a les persones amb mobilitat reduïda. Aquesta prova sortia de la cruïlla entre els carrers de Sepúlveda i del Comte Borrell i arribava a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Els integrants de Special Olympics Catalunya també han participat a la Cursa de la Mercè. Eren 50 a la cursa adaptada i sis a la dels 10 quilòmetres. Formen part d’un moviment internacional de persones amb discapacitat intel·lectual. El seu responsable a Catalunya explica que a ells els ha agradat molt que fes mal temps, perquè això els ajuda a convèncer els seus pares perquè els deixin entrenar encara que plogui. La passió per l’esport fa que aquests corredors vulguin sortir sempre a córrer, encara que faci mal temps, i avui han pogut demostrar que poden fer-ho amb fred i vent i que no els passa res.

Talls de trànsit

La Cursa de la Mercè ha tallat el trànsit dels principals eixos viaris del centre de la ciutat des de les 6 h i fins que tots els carrers han pogut ser reoberts després del pas dels 17.000 corredors. Tanmateix, els talls no han provocat gaires problemes de trànsit, segons hem pogut veure en diversos trams. A la plaça d’Espanya, parcialment tancada, el trànsit era fluïd. La Guàrdia Urbana sap que els veïns estan prou ben informats d’aquestes afectacions, que a més es produeixen cada any el diumenge anterior a la Mercè.

El recorregut de 10 quilòmetres sortia de l’avinguda de la Reina Maria Cristina i continuava pel Paral·lel, el carrer de Calàbria, la Gran Via, el passeig de Sant Joan, el de Lluís Companys, la ronda de Sant Pere, la ronda i la plaça de la Universitat, la ronda de Sant Antoni, el carrer de Sepúlveda, el de Viladomat i de nou el Paral·lel per arribar a la plaça d’Espanya i l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Tot plegat també ha provocat diferents afectacions a una quarantena de línies d’autobús de TMB, que han vist alterat o limitat el recorregut mentre es desenvolupava la prova esportiva.