Han dormit a la plaça de Catalunya i passaran 48 hores sense menjar per una causa molt clara: aconseguir que el Parlament garanteixi una renda mínima per a les persones en situació de pobresa. DIONISIO TOLEDANO, portaveu de la ILP Renda Garantida Ciutadana "Queríamos acompañarlo con un ayuno para demostrar que es importante y vamos a hacer el esfuerzo de estar 48 horas sin comer. Yo creo que los objectivos los vamos cumpliendo." Per aconseguir que la cambra catalana debati aquesta ILP necessiten recollir 50.000 signatures. Encara els en falten 7.000 però creuen que van pel bon camí. MERCÈ ATAR, signant "Hem vingut expresament des del Tibidabo per col·laborar perquè amb la nostra siganitura puguin recollir les suficients. Hem de garantir a tothom uns mínims per viure. No per sobreviure." Però els ciutadans no són els únics que han vingut per donar suport a aquest dejuni. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "A Barcelona han estat 10 milions d'euros menys i això ha fet que moltes famílies en situació de vulnerabilitat de l'exclusió social hagin deixat d etenir un ingrés garantit. Davant d'això, ni les forces polítiques ni el teixit social s'han resignat." JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO "Des de l'exclusió social, la inclusió laboral és pràcticament impossible. Per tant cal garantir, des dels poders públics, que hi hagi una renda mínima de garantia que garanteixi que tothom té aquest mínim de subsistència." Les xerrades continuaran fins demà al migdia. Aleshores hi ha convocada una assemblea de conclusions i es farà una crida perquè la ciutadania continuiï donant suport a aquesta ILP per una renda mínima.

Durant el cap de setmana, els impulsors de la ILP intentaran augmentar el nombre de signatures amb diversos punts d’informació a la plaça de Catalunya. També han organitzat diferents xerrades sobre pobresa, immigració, el dret a l’habitatge o la participació ciutadana amb el mateix objectiu.

La renda garantida ciutadana haurà de ser una llei que reguli el dret ciutadà a rebre una ajuda per viure dignament, recollit a l’Estatut de Catalunya des de l’any 2006. Els promotors de la iniciativa legislativa popular denuncien que aquesta ajuda no pot estar subjecta a disposicions pressupostàries, sinó que s’ha de regular amb una llei específica.

A Catalunya, el llindar de la pobresa està establert en 664 euros mensuals. Es calcula que prop d’un 30% de la població viu en aquesta situació i que gairebé 600.000 catalans viuen amb menys de 300 euros al mes.