Se'n podien veure en alguns balcons, però va ser en la manifestació de dilluns en què els partidaris de la República Espanyola van treure de l'armari les banderes tricolors. I qui no en tenia es va afanyar a buscar-ne una. Per exemple, en aquesta botiga de teles, on les vendes aquesta setmana s'han incrementat un cinquanta per cent. ANTONI ALCALÀ, encarregat de Casa Fèlix "Quan van anunciar la manifestació, doncs es va notar increment de gent venint-la a buscar. Tenim posades a l'aparador les banderes, i aquesta van venir-la a buscar, es va notar aquell dia." Aquí asseguren que la demanda estava creixent des de feia uns anys, però encara era minoritària. Per això, la republicana va una mica més cara que la resta de banderes: a 3 euros el metre, en comparació dels 2 i mig que costa l'espanyola oficial. On pràcticament se'ls ha esgotat l'estoc és en aquest establiment especialitzat en banderes. En tres dies n'han venut més de 100 i ja en tenen més d'encarregades perquè el degoteig de clients és constant. RAFAEL RODA, gerent d'Atlàntida Daro "Algun Ajuntament ens ha demanat alguna bandera d'aquestes, però normalment particulars. I molta gent gran gran gran, per enyorança, que venien a contar les seves batalletes." Però on encara no ha arribat l'interès és a les botigues de records per a turistes. De moment aquí segueixen imposant-se els símbols tradicionals.

A Atlantida Daro, al carrer Ample, venen banderes de tot el món; aquí pràcticament han esgotat el centenar d’exemplars de la República Espanyola que tenien disponibles. Això en només tres dies. Ja han hagut d’encarregar-ne de noves perquè els clients continuen demanant-les. “Ara surten republicans per tot arreu”, diu el gerent, Rafael Roda, tot i que molts dels compradors són nostàlgics d’edat molt avançada. També s’hi ha interessat algun ajuntament, assegura, però “de moment no ha passat d’aquí”.

També a la merceria Casa Fèlix, a la plaça de la Vila de Madrid, fa temps que han notat un augment de les vendes. Ja fa un parell d’anys que dura el fenomen, sobretot des de les grans manifestacions per la Diada de Catalunya. Però en l’última setmana hi hagut un increment encara més significatiu, al voltant d’un 50% més. El punt àlgid va ser l’anunci de la manifestació de dilluns al vespre a favor de la República. Tot i això, la demanda encara és força minoritària. Per això, el metre de bandera republicana va més car, en concret a tres euros, i 2,5 és el que costa, per exemple, l’espanyola oficial.