Els partits convocants consideren que s’ha d’obrir un procés constituent a favor d’una república que, en aquest cas, seria la tercera. Els manifestants han desplegat una estelada gegant al bell mig de la plaça, s’han sentit crits d’independència i també s’hi han pogut veure algunes banderes republicanes a més d’una pancarta amb el lema “Volem votar 9-N”.

La convocatòria s’ha convertit en un clam per a la independència, amb matisos. La CUP ha demanat una república dels Països Catalans, Esquerra Republicana ha reclamat una república catalana i un referèndum per al 9 de novembre i ICV-EUiA vol obrir un procés constituent per decidir sobre la forma d’estat. Passades les 21 h alguns dels manifestants s’han dirigit cap a la plaça de Sant Jaume, una protesta que ha tingut un to més republicà i menys independentista.

Els manifestants han cantat lemes com “España, mañana será republicana” o bé “Boti, boti, boti, Borbó qui no boti”.

Més enllà de Barcelona també s’han convocat manifestacions davant dels ajuntaments d’altres ciutats del país així com a Palma o a València. Les convocatòries han tingut ressò a Twitter amb les etiquetes #RepúblicaCatalana, #VolemRepública o #PPCCNoTenimRei.

A Lleida s’hi han concentrat unes 500 persones, una mica més de mig miler a Tarragona i unes 600 a Girona, una ciutat que ja ha anunciat que no preveu oferir el títol del Principat  a la infanta Elionor si la Casa Real ho demana.