El document, que es pot consultar en el web del PSC de Barcelona, recorda que els socialistes volen una reforma de la Constitució en un sentit federal i que en el procés de transformació, el debat sobre la figura del cap d’Estat i sobre la forma política de l’Estat ha de comptar amb “l’última paraula de la ciutadania”.

El comunicat diu que “és legítima l’aspiració de reformar qualsevol disposició de la Constitució incloses les relatives a aquest aspecte”. Segons els socialistes, el procés suposaria “un aprofundiment de la democràcia, per situar al centre de la preocupació i de l’acció dels poders públics l’aspiració permanent a la justícia social i a la igualtat”.

El text afegeix que el PSC participarà del debat “aportant-hi les conviccions republicanes, democràtiques i federalistes a fi de superar l’actual bloqueig institucional”. Per acabar, conclou que la reforma de la Constitució ha d’assumir el caràcter plurinacional de l’Estat actual i no tractar-ho com un problema sinó com “una mostra a preservar i fomentar”.